çocuğumun okul çantasına ne koymalıyım

ÇOCUĞUMUN OKUL ÇANTASINA NE KOYMALIYIM?

Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerinin en hızlı olduğu okul çağı döneminde, sağlıklı beslenme bir hayli önem taşımaktadır. Bu durumda da sevgili anne ve babalar, çocukları için en iyi seçenekleri oluşturmak ve biricik çocuklarının sağlığını korumak istemektedir. Bu yazımda çocukların beslenme çantasında ne olmalı ve olmamalı bunlardan konuşacağım.

Kahvaltıyı atlamayın.

Evde kahvaltı yapmak en güzeli. Ancak bunun için imkanınız yoksa, küçük bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Sandviçin içine peynir, mevsim sebzeleri, zeytin/zeytin ezmesi, yumurta da ekleyebilirsiniz. Ancak sandviç ekmeğini satın alırken besin etiketine bakmayı unutmayın. Sandviç ekmeğini hafta sonları evde pişirip hafta içi bu şekilde kullanırsanız da çok çok çok daha güzel olur.

Ev yapımı kekler/börekleri kullanabilirsiniz.

Hazır gıdalardan veya pastane ürünlerindense, ev yapımı kek ve böreği çocuğunuzun beslenmesine koyabilirsiniz. Burada kek veya börek yanına ayran, süt, kefir gibi protein kaynağı besinler de eklerseniz, daha dengeli bir öğün oluşturmuş olursunuz.

Meyve suyuna dikkat!

Hazır meyve suları, genellikle şeker içermektedir. Meyve suyu alırken etiketini kontrol etmeyi unutmayınız. Ancak yine en güzeli, evde kendinizin hazırladığı şekersiz ve posalı meyve suları.

Meyve demişken

Aslında her zaman dediğimiz gibi, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmek daha doğru olur. Doğradığınız meyveleri yoğurtla ve çeşitli baharatlarla da karıştırabilirsiniz. Örneğin elma, yoğurt ve tarçın; muz, yoğurt, kakao karışımı gibi.

Atıştırmalıklara gelince

Beslenme çantasına atıştırmalık olarak kuruyemiş ve kuru meyve ekleyebilirsiniz. Badem, fındık, fıstık, kaju, ceviz gibi yağlı tohumlar içerdikleri iyi kalitede yağlar sayesinde beyin gelişimine katkıda bulunurken E vitamini sayesinde de bağışıklığı güçlendirir.

Eğer zaten yemek dahil bir okula gidiyorsa mutlaka menüyü önceden isteyin.

Menünün diyetisyen kontrolünde hazırlanıp hazırlanmadığını muhakkak öğrenin. Ayrıca çocuğunuz verilen yemeklerin ne kadarını yediğini, ne kadarını tercih ettiğini de muhakkak sorgulayın.

Haftalık program varsa buna uymaya çalışın.

Çoğu okulda hafta içi 5 gün için hangi gün hangi tür beslenme çantası istediklerini öğretmenler paylaşmakta. Bu listeye uymak hem sizin için kolaylık sağlar hem de çocukların aynı anda yaklaşık olarak aynı şeyleri tüketmesi çocukları daha mutlu hissettirir.