gebeliğin son aylarında beslenme

GEBELİĞİN SON AYLARINDA BESLENME

Gebelik hem bebek hem anne için çok özel bir süreç ve sağlıklı bir şekilde atlatılması annenin ve bebeğin ileriki yaşamını oldukça etkilemekte. Bu süreçte değişen gereksinimleri bilmek ve bu gereksinimleri karşılamak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, gebelik dönemindeki yetersiz beslenme en çok annenin sağlığını tehdit etmektedir.

Gebelik sürecine anne sağlığı açısından bakış;

Gebelik sürecinde birçok değişim söz konusudur. Bu aşamadan sonra kadın bedeni anne olmaya hazırlanmaktadır. Bu nedenle süt bezleri gelişir, bebeğin sağlığının devamlılığını sağlayacak ortam hazırlanır. Bu süreçte bazı hormonal ve sistemsel değişiklikler annenin alışmasını gerektirecek şekilde gelişmiş olabilir.

Gebelik döneminde özellike son trimesterde hızlı ağırlık artışı yaşanabilir. Bu dönemde bebeğin gelişimi ve ağırlık kazanımının hız kazandığı unutulmamalıdır, ancak ağırlık kazanımının önerilenin yukarısında ilerleyişi gebelik diyabeti gibi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Eğer bir sağlık sorunu bulunmamaktaysa da, son trimesterde hızlı ağırlık kazanımı hem bebek hem de anne için sağlık tehdidi oluşturmakta ve bazı semptomların görülmesine neden olabilmektedir.

Bu değişikliklerin başında akla ilk gelen örneklerden biri ödem şikayetlerinin giderek artması olacaktır. Özellikle gebeliğin 20.haftasından itibaren kontrol altında olmayan ödem, preklampsigöstergesi olabilir, bu nedenle kan basıncı takibinin 20.haftadan sonra düzenli yapılmasında fayda vardır. Gebelik döneminde ödem şikayetlerini beslenme açısından kontrol altına almak adına yeterli sıvı tüketiminin sağlanması ve aşırı tuz kullanımından kaçınmak önemlidir.

Gebelik döneminde gözlemlenecek besin ögesi yetersizlikleri en çok anne sağlığı açısından tehlike yaratmaktadır. Çünkü, bebek anne karnında gereksinimlerini dolaşımdan veya annenin depolarından sağlama eğilimine sahiptir. Yetersizliği önlemek adına dengeli, çeşitli ve yeterli beslenmeyi sağlamak gerekir.

Gebelik süresi boyunca anne kendisindeki fizyolojik süreçleri iyi takip etmelidir. Bağışıklığı düşüren, toksik madde alımına neden olacak her şeyden uzak durmalıdır. Bu nedenle annenin ne tükettiği kadar bu besinlere ulaşımı, saklama ve işleme koşulları da önem arz etmektedir. Örneğin, doğru saklama koşullarında saklanmamış küflenmiş bir besin tüketmek gebelik döneminde hem anne hem bebek için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Gebelik sürecine bebek sağlığı açısından bakış;

Gebelik süresi boyunca bebek (fetüs) dışarıdaki hayata hazırlanma çabası içerisindedir. Bu nedenle her sistemin gelişimi ve yeterli fonksiyonu kazanabilmesi gerekir. Bu etkinliklerin gerçekleşebilmesi için bazı besin ögeleri kilit özellik göstermektedir. Örneğin, folik asit yetersizliği durumunda bebeğin nöral gelişimi sağlanamayacak ve arzu edilmeyen gelişim bozuklukları ortaya çıkacaktır.

Gebeliğin başından itibaren farklı besin ögelerinin önemi artmaktadır, bu gelişim aşamalarına göre şekillenmektedir. Demir gibi besin ögeleri ise gebeliğin tüm aşamalarında büyük önem arz eder. Gebeliğin son trimesterinde bebeğin gelişim hızı artmaktadır ve bu dönem bebek için en önemli dönem olarak bilinmektedir. Bu süreçte bebeğin zihinsel fonksiyonları gelişim göstermekte ve yaşamsal sistemleri gelişimlerini tamamlamaktadır. Bu süreç tamamlandıktan sonra sağlıklı bir doğum gerçekleşir ve bebek dış dünyaya hazır bir halde hayata gelir.

Gebelik süresi boyunca hem anne hem de bebek için önemli besin ögeleri;

A, D, E, C, K ve B vitaminleri, demir, çinko, kalsiyum, iyot, selenyum ve magnezyum olarak özetlenebilir. Gebeliğin son trimesterindeönemli olan ögeler ise; demir, E vitamini, D vitamini, kolin, potasyum, iyot, çinko, omega 3 olarak bildirilmiştir.

Bu besin ögelerinin dışında gebenin günlük lif tüketimi, yeterli sıvı alımı, öğünlerin çeşitli besin grupları ile desteklenmesi önemlidir. Besin ögesi gereksinimlerinin öncelikle beslenme ile karşılanmaya özen gösterilmesi, gerekli görüldüğünde takviyelere uzman kontrolünde başvurulması en ideal yöntemdir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif