Çikolatanın bilinmeyen yönleri!

Birçok diyetisyen, herhangi bir diyet programı oluştururken çikolata gibi yüksek kalorili gıdalardan uzak durmanızın altını çizer. Fakat çikolata, aslen bilindiği kadar zararlı değildir. Çikolatanın faydaları adı altında hazırladığımız bu yazımızda hiç bilmediğiniz yönlere istinaden bilgi sahibi olacaksınız!

Kakao çekirdeklerinin kullanımı milattan önce (MÖ) 100 yılına kadar dayanmaktadır. O dönemde ise Amerika, enerji sağlamak amacıyla kakao çekirdeklerine başvurmayı bir yol olarak belirlemiştir. Kakao çekirdekleri üzerindeki en büyük besleyici özellik iste antioksidan içeriğinden geliyor. Yani flavonoid içeriği, fazla olduğundan dolayı kakao çekirdeğinin antioksidan içeriği baskın geliyor. Kırmızı şaraptan 2 kat, yeşil çaydan ise 3 kat daha fazladır! Kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye, cilt hastalığını korumaya ve kemik yapısının gelişmesinde çikolatanın faydaları önemli bir unsur olarak görülmektedir. Çikolatanın faydalarını genel anlamda derleyecek olursak;

  • İçerdiği mineraller sayesinde diş sağlığını korumaktadır.
  • Kemik ve kas sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır (özellikle bitter çikolata!).
  • Damarların kasılıp, gevşemesini etkilemesinden dolayı kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
  • Kokusunu dahi duymak, endorfin salgısını arttırır ve daha rahat bir uyku çekmemizi tetikler.
  • Duygusal sıkıntılar çeken bir bireyin çikolataya saldırması çok normaldir. Çünkü çikolata mutluluk hormonlarını %100 etkilemektedir.

Çikolatadaki yağ oranları!

Çikolata, yağ içeriği sebebiyle birçok diyetisyen tarafından eleştirilen bir besindir. İçerdiği yağın 1/3’ünü çoklu doymamış yağ, 1/3’ünü doymuş yağ ve stearik asit, 1/3’ünü ise doymuş yağ-palmitik asitten almaktadır. Yapılan pek çok çalışmada görüldü ki, stearik asidin; kolesterol üzerinde herhangi bir olumsuz yanı yok! Yani çikolatadaki yağ oranı doğru porsiyonda tüketildiği zaman vücuda zarar sağlamıyor!

Kakaodan bu kadar çekinilmesinin sebebi ise çikolata yapımının içerdiği ekstra malzemelerden kaynaklı! Bir kakao maddesinin çikolataya dönüşmesinde şeker, glikoz şurubu, aroma verici şurup gibi besinlerin kullanılması kakaodaki masumiyeti gölgelemektedir!

Çikolata tercihi yapılırken olabildiğince bitter çikolata tüketmeye çalışın! %70 ila %80 oranında değişen kakao miktarını alanında barındıran bu ürünler, özellikle sporcular tarafından çok sık tüketilmektedir. Kan şekeriyle alakalı sağlık problemleri yaşayan bireyler ise fındık, badem içeren drajeleri tercih edebilirler. Aynı zamanda diyabet ve insülin direnci gibi hastalıkları olan bireylerin yanı sıra, zayıflama diyeti uygulayanlar için de şekersiz çikolata etkili bir alternatif olacaktır!

Günde ne kadar çikolata tüketmeliyim?

Birçok bireyin sorduğu sorulardan bir tanesi de “günde ne kadar çikolata tüketmeliyim?” oluyor. Hangi çikolatayı tüketirseniz tüketin; bu durumda miktarının kontrol altında tutulması çok önemlidir! Yani günlük 10 gram çikolatanın yanında sütlü ve şekersiz bir filtre kahve muhteşem kombinasyon olacaktır. Vücuttaki enerjiyi yükseltmek ve daha verimli bir gün geçirebilmek açısından çikolata tüketimini sabit ve dengeli tutun!