Arıtma suyu mu, damacana suyu mu daha sağlıklı?

Su arıtıcıları, damacana suyunu kullanmak istemeyenlerin tercih ettikleri, musluk suyunu içilebilir kıvama getiren bir sistemdir. Bu nedenle son yıllarda arıtma suyu mu damacana suyu mu daha sağlıklı sorusu daha sık gündeme geldi.

Plastik olan damacanalar nedeniyle, sağlığı tehlikeye sokan bir durumun söz konusu olduğu ve zararları gündeme geldiği için, cam damacanalar çözüm gibi görünse de, aslında bu ürünlerde güvenilir olmayan sular tehlikeyi yok etmedi.  Su firmaların satış politikaları ve zaman zaman yapılan su analizlerinin sonuçları pek iç açıcı olmadığından arıtma cihazları da oldukça popüler hale gelmeye başladı.

Ev tipi arıtma cihazlarından, endüstriyel arıtma cihazlarına kadar birçok arıtma cihazı, birçok açıdan işe yarayacak şekilde kullanılmaya başladı.

Arıtma Cihazları Boyut Değiştirdi

Eskiden su arıtma cihazlarının suyun sağlıklı olup olmadığını kanıtlamak için suya birçok madde eklenerek renk değişimi olup olmadığı araştırılır.

Ortotolidin, benzidin ve tetrametil gibi maddeler suyun içine eklenerek renk değişimi söz konusu olup olmamasına bakılıyordu. Renk değişikliği olduğunda suyun kirli olduğu, olmadığında ise temiz olduğu ortaya çıkarılıyordu. Ancak bu durum aslında klorla tepkimeye giren bu maddelerin sonuç vermesi nedeniyle ortaya çıkmasıydı.

Günümüzde Nasıl Su Arıtılıyor?

Şimdi ise suyun sterilizasyonu için klorlama yöntemi kullanılmaktadır. Klorlama yöntemi ile sudaki zararlıların temizlenmesi sağlanmaktadır.

Günümüzdeki arıtma cihazları kullanımı yaygın olarak ters ozmos yöntemiyle kullanılır. Bu yöntem sudaki istenmeyen tat ve kokuyu uzaklaştırır.  Normalde suyun içinde ağır, acımsı tadı veren inorganik maddeler yani nitrat, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller vardır. Ters ozmos yönteminde bu mineraller sudan uzaklaştırılıyor ve ters ozmos işlemi bir filtre yardımıyla suyu temizlemiş oluyor.

Arıtılan suda potasyum ve sodyum kalıyor. Dolayısıyla tadı daha yumuşak bir hale geliyor. Birçok kişi diğer minerallerin kalıp, sodyumun artması mineral dengesizliklerine karşı bir soru işareti bıraksa da, içme suyu ve pişirme suyu olarak kullanılması gereken suyun muhtemel partiküller ve ya patojenler için herhangi bir arınma işleminin sağlanmadığıdır.

Suyun Hijyeni Nasıl Sağlanıyor?

Partiküller ve zararlı maddelerden arındırılması gereken suyun hijyenini sağlamak için partikül filtrasyonu ve sterilizasyon uygulanması gerekecektir. Ancak yeterli gelmeyecektir.

Tamamen arıtılmış bir içme suyu söz konusu olduğunda ise, damacana sulardaki arıtma sistemleri çok daha gelişmiş olduğundan, daha iyi bir hijyen sağlanması söz konusu olmaktadır. Damacananın hijyeninin sağlanması koşuluyla, damacana suyu daha sağlıklı diyebiliriz. Bu nedenle cam damacanalar çok sık kullanılır. Damacana yerine tek kullanımlık bidonların tercih edilmesi daha sağlıklı bir yöntem olmaktadır.

Özellikle yerel su firmalarının damacana hijyenini iyi koşullarda yerine getirmemeleri durumunda sağlıklı bir sonuç almanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle 1 ve 5 litrelik sular ve cam olan damacanalar tercih edilmelidir.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!