Dondurma faydalı mı yoksa zararlı mı?

Havalar ısındıkça bireyler serinlemek için donmuş gıdalara yönelmeye başlarlar. Bunlar arasında ise 7’den, 70’e kadar herkesin severek tükettiği ve vazgeçilmezi olan dondurmalar yer almaktadır. Peki, dondurma faydalı mı yoksa zararlı mı?

Dondurmanın temel olarak üretim malzemesi süttür. Bunun yanı sıra tatlılığı ve aromasını desteklemek amacıyla şeker ve glikoz şurubu, bitkisel yağ, salep ve çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi besinler takviye edilir. Aslen bakıldığı zaman dondurma, diğer tatlılarla kıyaslandığı vakit daha da masum kalıyor! Tabii ki bu tüketilecek olan dondurmanın çeşidi ve miktarına göre değişim gösterebilmektedir. Bol sütten hazırlanmış olan bir dondurma muhteşem kalsiyum kaynağı olarak görülür. Bunun yanı sıra hiç de azımsanmayacak miktarda proteini alanında barındırır! Bunların yanı sıra Magnezyum, fosfor, potasyum mineralleri; A, B, C, D ve E vitaminleri de dondurmanın içerisinde yer alabilir. Bu açıdan bakılırsa dondurmanın faydaları kendisini ön plana çıkartmaktadır.

Hangi tür dondurmalar tercih edilmelidir?

Dondurma tercihi yapılırken pastörize sütten hazırlanmış dondurmalara yönelmelisiniz. Bilinmedik ve merdiven altı olarak isimlendirilmiş markaları tercih etmemelisiniz! Çünkü bu markalar, doğrudan Salmonella riskini ürünlerinde barındırır! Süt, mikrobiyal üremelere karşı oldukça elverişli bir besin olmasından dolayı mutlaka pastörize olarak tercih edilmelidir. Ayrıca markaları doğru tercih etmek ve üretim alanının hijyeni ile alakalı bilgi sahibi olunmalıdır. Dondurmanın saklanıp, servis edildiği dondurucuların yeterli soğuklukta olması da önem taşımaktadır. Erimiş veya son kullanım tarihi geçmiş olan dondurmalar kesinlikle satın alınmamalıdır!

Dondurma, besin değeri çok yüksek olan bir tatlı olarak görülmektedir. Özellikle formuna dikkat eden bireyler dondurma yerken türüne ve miktarına çok dikkat etmelidir. Dondurmanın faydalarının yanı sıra bir ürün tüketimi yapılırken miktarı da bilinmeli, buna göre tüketimler sağlanmalıdır!

Ne kadar dondurma tüketilmelidir?

Bol sütlü ve az şekerli dondurma tercih etmek sizlerin formunu hiçbir şekilde etkilemez ve tatlıdan aldığınız protein miktarını da arttırır. 1 top dondurma (50 gram civarı) ve yaklaşık 85 KCal olarak bilinir. Bir külah ise ortalama 20 Kcal değeri taşımaktadır. Eğer zayıflama diyeti uygulayan bireyseniz, bir top külahta dondurma yerine 2 adet meyve tüketimi yapmalıdır!

Tercihi light dondurmadan yana kullanmak ise daha az yağ ve şeker tüketimini sağlamaktadır. Eğer light dondurma tüketecekseniz 1 porsiyon meyve yerine, 2 top sade light dondurma tercih edilmelidir.

Dondurma tercihini nasıl kullanmalıyım?

  • Meyve aromalı
  • Çikolatalı
  • Karamelli
  • Fıstıklı
  • Kurabiye parçacıklı

Gibi ürünlerden yana tercih yapabilirsiniz. Dondurmanın faydaları konusunda bir diğer konuşulan ve araştırılan durum ise üzerine eklenen sos ve fındık / fıstık gibi ürünleri kapsamaktadır. Karamel, çikolata sos, fındık ve fıstık gibi eklemeler ile kalori değeri 75 ila 100 KCal değeri kadar arttırmaktadır. Dondurma tüketimini tok karna tüketmek yerine ara öğün olarak porsiyonlarla tüketmeniz daha doğru olacaktır.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!