CEVİZ

Komşu ziyaretlerinden düğünlere,okul çantasından erzak çantasına, yörelere göre helva, sucuk, lokum, baklava, börek ve ekmek gibi unlu ve meyveli yiyeceklerin üretimindebir çok alanda bizimle olan cevizin tarih boyunca insanların hastaları tedavi etmesinde kullandıklarını biliyor muydunuz?

Cevizin Bileşenleri Nelerdir?

Cevizin ilk olarak bileşenlerine baktığımızda 100 gramında 679 kcal enerji, 14,57 gram protein, 65,82 gram yağ, 3,68 gram karbonhidrat ve 1,81 gram da kül içermektedir. Ceviz aynı zaman da içerisinde bir çok vitamin ve mineral bulundurken en önemli bileşeni sağlığımız için de oldukça yararlı olan çoklu doyamamış yağ asitlerini yüksek oranda barındırmaktadır.

Uzun Süre Depolama Özelliğine Sahiptir.

Evde saklarken kabuklu ve kabukları ayırılmış olanları bir arada tutulmayarak nemsiz ortamda uzun süre saklayabilirsiniz.

Cevizin En Önemli Bileşeni Yağdır.

Özellikle yağın, oransal olarak çoklu doymamış yağ asitlerince zengin olması beslenmedeki önemini daha da arttırmaktadır. Ceviz yağının; %72 çoklu doymamış yağ asidi (%59 linoleik [n-6], %13 α- linolenik [n-3]), %18 tekli doymamış yağ asidi (oleik asit) ve %10 doymuş yağ asidi içerdiği bilinmektedir.

Ceviz Birçok Vitamin Ve Mineral Barındırır.

İçeriğinde doymamış yağ asitlerinden ziyade A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.

Günlük ceviz tüketimi ile mineral ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz.

Günlük 10 gram tüketilmesi ile yetişkin bireylerin belirlenen günlük alması gereken kalsiyum miktarının %10-20’sini, potasyum ihtiyacımızın önerilen en düşük miktarının 3/4ünü karşılayabilmektedir. 1 avuç içi kadar tüketilmesi ile magnezyum ihtiyacımızın yarısını, demir gereksinimizi ise fazlasıyla karşılanabilmektedir.

Günlük önerilen miktarı: bir avuç içi kadar yani yaklaşık 45 gramdır.

Bunun yemek öncesi tüketilmesi, tokluk yaratması ve diğer yiyeceklerin tüketim miktarını azaltması bakımından uygun görülmüştür.

Cevizin Sağlığımıza birçok etkisi vardır.

  • Ceviz yağı boğaz ağrısın tedavisinde etkili olduğu,kolit ağrılarında ve adet düzensizliklerine iyi gelmektedir.
  • Yaprakları; deri iltihaplarında, el ve ayak terlemelerinde, akne ve yaralarda, egzamada, uçuklarda, arı sokmalarında haricen kullanılmaktadır.
  • Yeşil kabuk; kansızlığı mide iltihaplarını, deri hastalıklarını, apseleri, göz kapağı iltihaplarını, baş ve vücut bitlerini, uçukları, bağırsak kurtlarını, diğer bitkilerle kombinasyonda şeker hastalığını tedavi etmek amacı ile kullanılmaktadır.
  • Tekli doymamış yağlarca zengin olan cevizi düzenli ve yeterli düzeyde tüketen insanlarda, LDL kolesterolü azaltmaktadır.
  • Cevizin antioksidan içeriği sebebiyle kanser riskini azaltabilme, kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebilme veya azaltabilmektedir.
  • İnsan vücudunun kullanıma hazır melatonin formu cevizde mevcuttur. Kandaki melatonin seviyesini arttırdığı ve uyku düzensizliği gibi rahatsızlıkların ortadan kalkmasına katkı sağladığı ifade edilmiştir.
  • Beyin gelişimine büyük katkısı olan esansiyel yağ asitleri, cevizin tüketimi yoluyla sağlanabilmektedir.

Modern eczacılık çalışmalarında cevizin; kanın pıhtılaşmasını önlediği, kan dolaşımını düzenlediği, kan pıhtılarını bozduğu, antialerjik özellik gösterdiği, karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği, protein sentezini teşvik ettiği, serum kolesterolünün azalmasını sağladığı bağışıklık fonksiyonlarının korunması ve anormal antikor oluşumunun engellediği açıklanmıştır.

KAYNAKÇA:

  1. Şimşek, Mikdat, and Ersin Gülsoy. “Ceviz ve İçerdiği Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Açısından Önemi  Üzerine Yapılan Bazı Çalışmalar.” Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6.4 (2016): 9-15
  2. Yiğit, Aycan, Ümran Ertürk, and Mihriban KORUKLUOĞLU. “FONKSİYONEL BİR GIDA: CEVİZ.” Bahçe 34.1 (2005): 163-170.
  3. ŞAHİN, İsmet. “SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ.” Bahçe 34.1 (2005): 157-162