CANDİDA MANTARI NEDİR?

Bağırsakta bulunan yararlı ve zararlı mikroorganizmalar denge halinde yaşamaktadır. Faydalı bakterilerin azalması hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Candida, insan vücudundaki en yaygın mantar türüdür. Bilinen 150’den fazla türü vardır. Genellikle zararsızdır ancak bu mantarın aşırı büyümesi enfeksiyona yol açabilir. Bunun yanı sıra, Candida mantarının çoğalmasıyla beraber bağırsaklarda geçirgenlik de artmaktadır. Bunun sonucunda bağırsaktan dışarı atılması gereken, vücut için zararlı olan maddeler kolayca vücuda geçerek çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık, veya ishal, kronik yorgunluk, egzama veya kızarıklık gibi cilt sorunları, tekrarlayan idrar yollu enfeksiyonları, kaygı, depresyon, eklem ağrısı gibi problemlere neden olabilir. Candida diyetinin amacı iltihabı en aza indirmeye, bağırsaktaki bakteri konsantrasyonlarını dengelemeye yardımcı olmaktır.

Candida Mantarıyla Mücadelede Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

  1. Laktoz bakımından zengin süt ürünleri sindirim sistemindeki pH seviyelerini düşürerek maya büyümesini destekleyebilir.
  2. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri,
  3. Buğday, arpa, çavdar gibi gluten içeren tahıllar,
  4. Alkol ve alkol içeren ürünler,
  5. Ketçap, mayonez gibi soslar
  6. Şeker ve şeker içeren tüm besinler,
  7. Kafeinli çaylar, kahveler, enerji içecekleri
  8. Bunların dışında tüketildiğinde şikâyetlerinizi artıran besinleri tespit ediniz ve diyetinizden çıkarınız.

NOT: Süt ürünleri ve tahılları tüketmemek bazı besin yetersizliklerine sebep olabilir. Candidadan arınmak için bu besinler 4-6 hafta süreyle diyetten çıkarılıp sonrasında kontrollü bir şekilde diyete eklenmelidir.

Candida Mantarıyla Mücadelede Faydalı Yiyecekler

  1. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, soğan, domates gibi nişastalı olmayan sebzeler,
  2. Turunçgiller,
  3. Zeytin,
  4. Avokado, hindistan cevizi yağı, keten tohumu yağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar,
  5. Lahana turşusu, elma sirkesi gibi probiyotik besinler,
  6. Soğan, sarımsak
  7. Zencefil,
  8. Üzüm çekirdeği,
  9. Kişniş, fesleğen, kekik,
  10. Yeşil çay,
  11. Doğal deniz balığı,
  12. Tarçın
  13. Çiğ fındık, badem
  14. Probiyotik takviyesi Candidayı iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif