Bilmediğimiz 5 Faydasıyla Kış Aylarının Vazgeçilmezi Boza

Darı irmiği su ve şekerden elde edilen bozakış aylarının en sevilen içeceklerinden biridir. Çocukluğumuzda sokaklarda çınlayan ‘boooza’ seslerini bugün pek rastlamasak da hemen hemen her ilde meşhur bir bozacı mutlaka vardır.

Besin içeriği ve değeri oldukça zengin olan bu lezzet ne yazık ki enerji değeri açısında da oldukça zengindir.

  1. Özellikle B grubu vitaminleri açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Bu nedenle sinir sistemi ve bağışıklık üzerine oldukça etkilidir.
  2. Ayrıca aktif maya içeriği sayesinde de hem bağırsak fonksiyonlarını olumlu etkiler hem de mide de hazmı kolaylaştırır.
  3. Emziren anneler için artan enerji ihtiyacı karşılamakla kalmayan bozanın süt yapımı için de oldukça faydası vardır.
  4. Mayalanma esnasında oluşan laktik asit bağırsak florasının düzenlenmesine ve mide fonksiyonlarına yardımcı olur.
  5. Enerji değeri oldukça yüksek olan boza, artan enerji miktarını karşılamak için oldukça iyi bir tercih olacaktır. Özellikle sporcular, gebeler, emzirenler için çok faydalı ve lezzetli bir ara öğün seçeneğidir.

Zayıflama diyeti uygulayanlar boza tüketirken son derece dikkatli olmalıdır.

Porsiyon kontrolüne dikkat ederek ara öğünleri boza ile renklendirebiliriz. İkindi ara öğünü için, 1 küçük çay fincanı üzerine tarçın ve leblebi ile tercih edilirse hem gün ortası açlık dengesini sağlar hem de aşırı tüketimi engellemiş oluruz.

1 su bardağı bozanın besin değerleri ise; 296 kkal, 63 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 2 gr yağdır. Yani diğer bir deyiş ile 1 çay bardağı boza içmek için gün içerisinde 2 dilim ekmeğimizi feda edebiliriz.