bıldrıcın yumurtası

Bıldırcın Yumurtası mı? Tavuk Yumurtası mı?

Spor yapanların ve bebek beslenmesinin sık tercih edilen besinlerinden bıldırcın yumurtası. Daha fazla protein içerdiği, daha besleyici olduğu gibi söylemler hem bebeklerini en iyi şekilde beslemek isteyen annelerin hem de sporcuların dkkati çekmekte..

Bir adet bıldırcın yumurtası yaklaşık 9 gr’dır. Besin değerleri ise 1 adet için; 14 kkal enerji, 1.2 gr protein76 mg kolesterol, 0.3 mg’dır.

Gerçekten tavuk yumurtasından farklı mıdır görmek için bir de tavuk yumurtasının içeriğine bakalım..

1 adet tavuk yumurtası yaklaşık 50 gr’dır. 77 kkal enerji, 6.5 gr protein, 198 mg kolesterol ve 1.1 mg demir içermektedir.

Yaklaşık 5 adet bıldırcın yumurtasının 1 adet tavuk yumurtasına denk geldiğini düşünüp, 5 adet bıldırcın yumurtasının sahip olduğu besin öğeleri ile tavuk yumurtasını karşılaştırdığımız zaman arada ki anlam ifade eden tek farkın kolesterol içeriği olduğunu görüyoruz. 5 adet bıldırcın yumurtasında 380 mg, 1 adet tavuk yumurtasında ise 198 mg kolesterol bulunur. Yetişkin bir bireyin günlük kolesterol ihtiyacı ise 300 mg’dır. Her ne kadar iyi huylu ‘HDL’ kolesterol içerse de fazla miktarda tüketimi sağlık üzerine olumsuz etki yapabilir.

Bunların dışında bıldırcın yumurtası A, B1 ve B2 vitaminleri ile demir, potasyum ve fosfor mineralleri açısından tavuk yumurtasına oranla daha zengindir. Bu yönüyle çocuklar için besleyici değeri daha fazla artmakta ve tercih edilebilir hal almaktadır.

Vücut geliştirmek için tercih eden sporcular için ise bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından pek fazla farkı yoktur.

Bıldırcın yumurtasıyla ilgili bir diğer önemli nokta da içerdiği östrojen hormonudur. Tavuk yumurtasına oranla daha fazla miktarda östrojen içermesi nedeniyle tüketimine dikkatli olunmalıdır. Fazla miktarda tüketildiğinde kızlarda kıllanma, erkeklerde ise meme büyümesi gibi problemlere neden olabilir.(*)

Tüm bu özelliklerle kıyaslandığında bıldırcın yumurtası protein kaynağı olarak güzel bir alternatiftir. Fakat tavuk yumurtasından daha sağlıklı kılmak, öncelikli tercih olarak sunmak çok da manalı değildir.

Kaynakça

*Tanasorn Tunsaringkarn, Wanna Tungjaroenchai, Wattasit Siriwong. Nutrional Benefits of Quanil Eggs. International Journal of Scientific and Research Publications, Volume 3, Issue 5, May 2013 1 ISSN 2250-3153

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif