elma

Diyet Listelerinde En Çok Yer Verilen Meyve: Elma

Sağlıklı beslenme düzeninde meyve tüketiminin artırılması üzerinde en çok durulan konulardan biridir. Bir yetişkinin günlük beslenmesinde ortalama 2-3 porsiyon meyve bulunmalıdır. Meyve tüketimi ile birlikte vitamin, mineral ve diyet lifi alımı desteklenir; böylelikle kronik hastalıklara yakalanma riski azalır. Diyet listelerinde en çok tercih edilen meyevlerden biri de elmadır. Yazının devamında elmanın faydalarını okudukça sizler de bize hak vereceksiniz.

Elma, vitamin, mineral ve diyet lifinin yanı sıra içeriğinde çok güçlü antioksidanlar barındıran bir meyvedir. Bu sebeple birçok kronik hastalığın önlenmesinde, metabolizmanın düzenlenmesinde ve kilo kaybında etkili olan meyvelerden biridir. Çağımızın en büyük sorunlarından olan şeker hastalığından korunmada elma oldukça etkilidir. Içerisindeki çözünebilir diyet lifi sayesinde şekerin kana yavaş bir şekilde karışmasını sağlar. Böylelikle kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçerek metabolik dengeyi sağlar. Ayrıca elmanın içerisİndeki antosiyanin adı verilen antioksidan tip2 diyabet gelişimini engeller.

Elma bağırsak sağlığının korunmasına destek olur. Elmanın içerisindeki bulunan diyet lifi çeşidi hem kabızlığın hem ishalin giderilmesine yardımcı olur. Elmayı kabuklu olarak tükettiğinizde bağırsak hareketliliğini artırıp, dışkının bağırsağın içerisinde ilerlemesini destekler. Kabuksuz olarak tüketildiğinde ise bağırsaktaki suyu emerek dışkıyı kıvamlı hale getirir. Ayrıca elma prebiyotik etkiye sahip bir besindir. Bağırsaklarımızda yaşayan, sağlığımız için büyük öneme sahip iyi bakterilerin beslenmesini sağlar.

Elma kilo vermeye yardımcı besinlerden birisidir. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerinin hızlı yükselip düşmesini önler. Kan şekeri dengesinin sağlanması ile metabolizmayı düzenleyerek kilo verme sürecine destek olur. Ara öğünlerde tüketilebilecek iyi bir tercihtir. Elma tok kalmanıza destek olur. Ancak ben elma yediğimde aç hissediyorum diyenlerdenseniz, elmayı ceviz, fındık, badem veya bir miktar süt, yoğurt ile tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca kilo verme sürecinde bahsedilen etkilerin görülebilmesi için elmanın meyve suyu olarak değil, kendisinin tüketilmesi gerekmektedir.

Elma kansere karşı koruyucu besinlerden biridir. Elmanın içerisİndeki lif ve kuarsetin denilen  güçlü antioksidan sayesinde, hücreleri hasardan korur. Hücre DNA’sının zarar görmesini engeller. Akciğer, meme, kolorektal kanserler gibi çeşitli kanser türlerinin oluşum riskini azaltmaya yardımcı bir besindir.

Görüldüğü gibi elma tüketiminin faydalarını sıraladıkça liste uzuyor. Bu faydaları göz önüne alındığında diyette neden en çok elmadan bahsedildiği daha açık hale gelmiştir. Sizler de elmayı ara öğünlerinizde tercih ederek, kahvaltıda süt-müsli karışımınıza ekleyerek, yoğurtlu smoothie karışımlarında kullanarak diyetinize ekleyebilirsiniz.