beyaz çikolata

Beyaz çikolata sağlik için iyi mi kötü mü?

Çikolata yediden yetmişe en çok sevilen tatlı çeşitlerinden biri. Çikolatanın sütlü, beyaz ve bitter gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bitter çikolata içeriğindeki yüksek kakao ile diğer çeşitlerine göre daha sağlıklı olanıdır. Çok üzerinde durulmayan beyaz çikolatayı da bu yazımızda inceleyelim.

Beyaz çikolata kakao yağı, şeker, süt ve vanilya kullanılarak yapılan bir çikolata çeşididir. İçerisinde kakao tanesi bulundurmaması nedeniyle çikolata olarak sayılmayadabiliyor. Beyaz çikolata ve bitter çikolata arasında kalori açısından çok fazla bir fark bulunmuyor. 100 gram beyaz çikolata 542 kalori iken, 100 gram bitter çikolata 496 kaloridir. Beyaz ve bitter çikolata arasındaki asıl fark içeriklerinden kaynaklanmaktadır. Beyaz çikolatanın içerisinde yoğun olarak yağ ve şeker bulunmaktadır. Bitter çikolataya göre süt içeriğinin fazla olmasıyla daha fazla kalsiyum içerir. Ancak beyaz çikolatanın hala şekerden gelen bir kalorisinin olduğunu ve bir kalsiyum kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini bilmek gerekiyor.

Çikolatanın tüketim miktarına dikkat edildiği sürece  sağlık için faydalı olduğunu söylebiliriz. Bu fayda ise tamamen içerisindeki kakao tanesinden geliyor. Kakao demir, magnezyum, bakır, potasyum, fosfor, çinko ve selenyum mineralleri açısından zengindir. İçerisinde polifenoller, flavanoller ve kateşinler denilen güçlü antioksidanlar barındırır. Zengin flavanol içeriği sayesinde kan basıncını düşürür, kolesterolü düşürür; bu şekilde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. İnsülin duyarlılığını artırarak insülin direncini azaltır ve uzun vadede diyabete karşı bireyleri korur. Kan akışını hızlandırarak cildin elastikiyetine destek olur. Vücuttaki enflamasyonu azaltır. İçeriğindeki kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler sayesinde beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Beyaz çikolatada ise kakao tanesi bulunmadğından bu yararlı etkileri pek fazla göremiyoruz. Aksine beyaz çikolata düzenli bir şekilde tüketiliyorsa, fazla yağ ve şeker tüketiminden ötürü kan şekerinde dengesizlik, trgiliserit yüksekliği, kilo alımı ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabilir.

Dolayısıyla beyaz çikolata yağ ve şeker içeriğinden ötürü sürekli beslenmemizde olan bir ürün olmamalıdır. Çikolata tercih diyorsak bunu bitterden yana kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır. Ancak çikolata bitter de olsa yine de tüketim miktarına dikkat etmek gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif