Beslenme Anne Sütünün İçeriğini Nasıl Etkiler

BESLENME ANNE SÜTÜNÜN İÇERİĞİNİ NASIL ETKİLER

Bu konuyu farklı bakış açıları ile değerlendirmek istiyorum aslına bakarsanız. Anne sütü, annenin beslenmesinden genel olarak etkilenen bir içerik denilebilir, ancak bebeğin tüm besin gereksinimlerinin ilk 6 ay sadece bu sıvıdan karşılanacağını söylesek ve bunu sadece birkaç 100 ml sıvı başaracak desek, sanırım bu sıvı içeriğinin oldukça zengin olması gerektiği fikrinde bana katılırsınız

Anne sütü ile bebek beslenmesinde, büyüme gelişme sürecinde atlanamayacak ve doğal olarak annenin beslenme durumu ne olursa olsun bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak şekilde içerik üretme eğilimi vardır. Bu süreçte bebeğin enerji gereksinimi, protein, karbonhidrat, yağ gibi makro; vitamin, mineral gibi mikro besin ögeleri gereksinimini yeterli düzeyde karşılarsak bebek için sağlıklı bir büyüme-gelişme döneminden bahsedebiliriz ancak.

Bebeğin fizyolojik ve psikososyal gereksinimlerini ilk 4-6 ay tek başına karşılayan anne sütü, kompozisyon olarak annenin beslenme özelliklerinden bazı yönleriyle etkilenmektedir. Anne sütündeki karbonhidrat, protein ve yağkonsantrasyonları içeriğinin sabit olduğu ve bu miktarlarının annenin beslenmesi, yani bu besin ögelerinin az veya çok tüketilmesi ile hiçbir şekilde değişmediği bilinmekte; ancak (anne sütünün salgılanması) ve anne sütünün yağ kompozisyonunun karbonhidrat ve proteine göre daha belirgin olarak anne diyeti ile kontrol edildiği araştırmalarla gösterilmektedir.

Emziklilik döneminde annenin protein gereksinimi artmıştır. Anne sütünde yer alan protein miktarı annenin beslenmesine bağlı olarak değişmez; ancak annenin tükettiği protein kaynaklarının kaliteli protein kaynaklarından olması annenin ve bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. İyi protein kaynakları; yumurta, et-tavuk-balık, süt-yoğurt-kefir-peynir, kurubaklagiller, sert kabuklu yemişler olarak sayılabilir.

Emziklilik döneminde annenin enerji gereksinimi artmıştır. Bu enerji gereksiniminin önemli bir kısmı karbonhidratlardan karşılanmaktadır. Annenin bu dönemde kompleks karbonhidrat kaynaklarına yönelmesi önemlidir.

Anne sütünde yer alan kalsiyum, potasyum gibi mineraller annenin beslenmesinden etkilenmediği; özellikle kalsiyum gibi mineraller için annenin beslenmesinde alımının yetersiz olduğu durumlarda anne sütündeki kalsiyumun yeterli olabilmesi için annenin depolarının kullanıldığı bilinmektedir.

Annenin beslenmesinden etkilendiği tespit edilen iki spesifik mineral selenyum ve iyottur. Selenyumun bizlerin bağışıklık sisteminde yer alan enzimlerin yapısına katılması gibi önemli özellikleri vardır, iyot ise özellikle büyüme gelişme çağındaki çocuklarda oldukça önemli bir mineraldir ve ülkemizde yetersizliği sık olarak görülmektedir. Bu nedenle annelerin beslenmesinde selenyum ve iyot içeren besinlere yer vermesi önemlidir. Annelerimize yol gösterecek birkaç besin kaynağına örnek vermek istiyorum. Hindi, balık, yumurta, ay çekirdeği, karaciğer selenyumun iyi kaynaklarıdır; iyotlu tuz, deniz ürünleri ise iyot mineralinin iyi kaynaklarıdır.

Anne sütünün yapımında bir önemli beslenme konusu ise sıvı tüketimi. Annenin gebelik dönemine benzer şekilde günlük sıvı gereksinimi normale göre artmış haldedir. Sağlıklı bir kadının günlük tüketmesi gereken sıvı miktarı ortalama 2,5-3 L’dir. Emziklilik döneminde bu miktara ek olarak 700-1000 ml sıvı tüketilmelidir. Annenin bu süreçte şeker ilave edilmemiş kompostolar, ayran, kefir, salep, bitki çayları, çorbalar, taze sıkılmış meyve suları gibi sıvıları tüketmeleri gereksinimlerini karşılamak için iyi ve besleyici seçenekler olacaktır.

Anneler bebeklerini emzirirken sütlerinin yeterli olup olmadığı endişesine sıklıkla kapılabilmektedirler. Burada çevrenin etkisi de maalesef büyük. Bebeğinizin büyüme gelişmesini doktorunuzla takip edin, büyüme ve gelişme eğrilerinde bir sorun yoksa, bebeğiniz göğüs boşalana kadar emmeye devam ediyorsa, huzursuz ve açlıktan ağlamıyorsa sütünüz bebeğiniz için özellikle ilk 6 ayı en iyi besin olacaktır, içiniz rahat olsun  Ancak bu süreçte sağlıklı beslenmek, bebeğinizi ve kendinizi korumak, emzirme sürecinden sonra harabiyete uğramış bir organizma ile yola devam etmemek için anahtar görevi görmektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif