bebeklerde ek beslenmeye geçiş

BEBEKLERDE EK BESLENMEYE GEÇİŞ

Annenin gebelik ve emziklilik döneminde beslenmesi kadar bebeklerin ek beslenmeye geçişte tükettiği besinler ve bu besinleri tükettiği aylar da önemlidir.

Bebeklerde ek besine geçmeden önce;

  • Bebek izlenmelidir.
  • Bebek dik oturabilmeli, baş boyun hareketlerini yapabilmelidir.
  • Ağızda lokma çevirebilmelidir.
  • 6. Ayda ek beslenmeye geçilmelidir.

Neden 6.ay?

  • Besini lokma haline getirme,
  • Yutağa gönderme,
  • Vücut oturuşu 6.ayda gelişmiştir.
  • 8.ayda diş çıkmaya başlar.
  • Mide asidi 4. Ayda artmaya başlar.

Tamamlayıcı beslenme,

  • Zamanında başlanmalıdır. Geç başlamak büyüme ve gelişme geriliğine; erken başlamak alerji oluşumuna, anne sütünden faydalanamamaya, demir ve kalsiyum alımının düşmesine neden olur.
  • Yeterli olmalıdır. Özellikle çinko içeriğine dikkat edilmeli; et, kurubaklagil gibi besinler kullanılmalıdır.
  • Güvenli olmalıdır. Temiz olmalıdır.
  • Uygun şekilde verilmeli, kıvam giderek arttırılmalıdır. 12. Ayda bebek aile sofrasındaki besinleri tüketebilmelidir. Kuruyemiş, üzüm, havuç gibi tıkanıklığa neden olacak besinler kontrollü verilmelidir.
  • Bebeklerin midesi 30 ml/kg’dır.

Ne, ne zaman verilmeli?

  • Glüten, 4.aydan önce ve 7.aydan sonra verilmemelidir. Aksi takdirde çölyak ve diyabet hastalıkları gelişebilir.
  • Bebek vejetaryen beslenmemelidir.
  • İnek sütü, 12.ayda başlanmalıdır. Daha önce tüketimi ya da suyla karıştırıp uygun hale getirildiğinin düşünülmesi bebekte alerji, böbrek hasarı,  iç organlarında kanama oluşturabilir.
  • Keçi sütü, inek sütü gibi alerjendir.
  • Yoğurt, tamamlayıcı beslenmede en iyi besinlerden biridir. Bağışıklığı güçlendirir. Bağırsak sistemini geliştirip ishal riskini azaltır. Sindirimi kolaylaştırır. Protein ve kalsiyum sağlar.
  • Peynir, 8.ayda başlanmalıdır.
  • Kefir, %1 etil alkol içerdiğinden bebeklere önerilmemektedir.
  • Meyve suyu, 11-16 gram/100 ml şeker içermektedir. Anne sütüne göre yüksek şeker içermesi (7 g şeker/100 ml anne sütü) nedeniyle kan şekerinde dalgalanmalara neden olabilir. Elma, şeftali suları diğer meyve sularına göre daha az alerjiktir.
  • Çorba, ek beslenmeye geçişte yine sıklıkla kullanılan besinlerdendir. Su, yağ ve karbonhidrat oranı yüksek çorbalar yerine (şehriye çorbası, un çorbası gibi), daha besleyici çorbalar oluşturulmalıdır. Pirinç, mercimek, yoğurt, sütlü sebze çorbaları tüketilmelidir.
  • Et, 6. ve 7. ayda başlanmalıdır. Et suyu tüketmek yerine eti çorbalara eklemek tüketimini kolaylaştıracaktır.
  • Yumurta, 6.ayda sarısı ile başlanılmalıdır. Yumurta sarısının 1/8’i 6.ayda verilebilir. Daha sonra 7.ayda yumurta sarısı tam olarak verilebilir.
  • Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasına göre daha besleyici olmamakla beraber daha pahalı ve küçük boyutlardadır.
  • Kurubaklagil 8. ve 9.ayda ezme şeklinde çorbalara eklenerek kullanılabilir.
  • Sebzelerden havuç ve patates 6. aydan itibaren kullanılabilir.
  • Şeker, reçel, pekmez 7. ayda başlanabilir.
  • Bal, bakla ve çaylar bebeklerin beslenmesinde önerilmemektedir.

En önemli kural, yeni besinleri teker teker 8-15 kere denemek ve emin olduktan sonra diğer yeni besine başlamaktır.

6.AY7.AY8.AY9.AY
Yoğurt Yumurta sarısı 1/8 Pekmez Sebze suları Elma, şeftali suyu Devam mamalarıMuhallebi Yumurta sarısı tam Et/tavuk/balık Sebze püreleri Sebze çorbaları Pirinç-pirinç unuKıymalı sebze yemekleri Ekmek içi Tarhana Kurubaklagil çorbaları ve ezmeleriYemekleri aile sofrasında tuzsuz olacak şekilde tüketebilir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif