Emziren Annenin Eski Ağırlığına Dönme Macerası

EMZİREN ANNENİN ESKİ AĞIRLIĞINA DÖNME MACERASI

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren hatta doğum sırasında başlar anne sütü salgılama maceranız. Ne güzel, ne kutlu bir olay! Bebeğinizin sağlıklı büyüme gelişme sürecinde özellikle ilk 6 ay en önemli besin sizin sütünüz. Sütünüz onun büyüme ve gelişmesini takiben içerik olarak değişecek ve ona gereksinim duyduğu enerji ve besin ögelerini sağlayacaktır. Bu sürecin en sağlıklı şekilde atlatılması için birkaç beslenme önerisi ile sizlere bir bilgilendirme yazısı hazırladık.

Annenin emzirme sürecinde bazı besin ögesi ve enerji gereksinimi

Annenin emzirme sürecinde bazı besin ögesi ve enerji gereksinimi artar ama bu artış çok yüksek düzeylerde değildir. Özellikle enerji gereksinimi, gebelik döneminde annenin kazandığı yağ dokudan da karşılanmaktadır. Bir annenin günlük enerji gereksinimi normale göre yalnızca 300-400 kalori artmıştır. Bu miktar, ortalama olarak 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim peynir, 1 adet yumurta, 1 su bardağı kefir ve 1 porsiyon meyve ile karşılanabilmektedir. Bu nedenle annenin bu süreçte büyük miktarlarda, büyük porsiyonlarda besinlere ihtiyacı olduğu düşünülmemelidir.

Sizlerle paylaştığımız bu artmış enerji gereksiniminin bizlerin az önce örnek verdiği besinlerle karşılanması emzirme döneminde optimal beslenme seviyesine ulaşabilmek ve sonrasında gerçekleşebilecek olan hastalıkların gelişim risklerini azaltmak adına önemlidir.

Süt yapımını destekleyen bol şekerli şerbetler

Peki, gerçekten sözde süt yapımını destekleyen bol şekerli şerbetler içmeye, bir sürü karışım içerikler tüketmeye, her gün tatlılar yemeye zorlanmaya, porsiyonları gereksinimden daha fazla çekmeye gerek var mı? Az önce ifade ettiğimiz gibi, sağlıklı beslenme planında genel olarak bilinenin aksine şerbetli içeceklere ve diğerlerine gerek görülmemektedir. Bu süreçte annenin en büyük destekçisi yeterli sıvı alımı, iyi ruh hali, hafif düzeyde egzersiz ve sağlıklı beslenmedir.

Annenin doğumdan önceki ağırlığına geri dönme süreci

Annenin doğumdan önceki ağırlığına geri dönme süreci ise zaman isteyen bir süreçtir. Anne sütü emen bir bebeği varsa annenin, aylık 2 kg kadar ağırlık kaybı sadece süt yapımından dolayı beklenmektedir. Bebeğin anne sütü alımını desteklemek, annenin süt yapımını olumsuz yönde etkilememek, rahimin toparlanması, organizmanın hazır hale gelmesini beklemek adına annenin zayıflama hedefi varsa bile bunun doğumdan sonra en az 4 ayda başlanması gerekmektedir.

Annenin doğumdan sonraki zayıflama süreci

Annenin doğumdan sonraki zayıflama sürecinde ağır diyetler, tek tip diyetler hem anne hem bebek hem de süt yapımı için tehlike arz etmektedir. Organizmayı harap etmeden, zaten süt yapımı ile harcanan kalorilerin dışında ek ve gereksiz (besleyici değeri olmayan besinler örn. Şekerli-gazozlu içecekler, hamur işi vs.) enerji almaktan kaçınarak, sağlıklı beslenme ile anne zayıflama sürecinde başarılı sonuçlar elde edecektir.

İlk 4 ayın sonrasında ise annenin gereksinimleri

İlk 4 ayın sonrasında ise annenin gereksinimlerini ve diğer beslenme ve sağlık durumu gözetilerek tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir beslenme programı izlenebilir. Bu süreçte yeterli sıvı alımı ve hafif egzersizler de önemli yere sahiptir.

Annenin beslenmesinde, annenin gereksiniminin artmış olduğu karbonhidrat, protein, demir, kalsiyum, çinko mineralleri, B grubu vitaminleri, A-C-E vitaminlerinin iyi kaynakları mutlaka gözetilmelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif