bebeklerin besinleri keşfetmesi

BEBEKLERİN BESİNLERİ KEŞFETMESİNE İZİN VERİRSEK NE OLUR?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre bebekler yaşamın ilk yarısında sadece anne sütüyle beslenmekte ve ikinci yarısından 2 yaşa kadar da ek gıdalarla birlikte anne sütünün desteklendiği ‘Tamamlayıcı Beslenme’ sürecine geçmektedir. Günümüz anneleri bu süreçte bebeklerini özel olarak hazırlanmış besinlerle ve kaşıkla beslemektedir. Buna karşın son 10-15 yılda Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) olarak bilinen ve bebeklerin kendi kendilerine beslenmesini temel alan alternatif bir yaklaşımın da popülaritesi giderek artmaktadır.

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) ve Geleneksel Yöntemin farkı nedir?

Geleneksel tamamlayıcı beslenmenin başlangıcında özel olarak hazırlanmış pütürlü karışımlar kaşıkla bebeklere verilmektedir. Bebeğin ayına ve motor becerilerinin gelişimine göre besinler yavaş yavaş yetişkin yemeklerine çevrilmektedir. BLW yönteminde ise bebekler aileleri ile aynı masada yemek yerken, püre haline ve/veya pütürlü hale getirilmemiş ve yumru şeklindeki (parmak besinler) besinleri kendileri seçerek tüketmekte ve neyi, ne kadar, ne hızla yiyeceğine kendisi karar vermektedir. 

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW)’nin avantajları nelerdir?

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) ‘de bebeğin kendi kendine beslenmesine izin verilmesi esastır. Bu noktada anneler bebeğinin beslenmesine karşı daha duyarlı ve kaygı düzeyleri daha düşük bir yaklaşım benimser. Bebekler açısından bakıldığında ise aileyle birlikte yenen yemek olumlu aile ilişkileri oluşturmasında etkilidir. Ayrıca bu yöntemle büyüyen çocuklarda aile yemek zamanlarına katılımın daha kolay ve yemek zamanı baskısı ve kaygısının daha az olabileceği anlayışı hakimdir.

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW)’nin dezavantajları nelerdir?

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yaklaşımında; beslenmeyi yeni öğrenen 6 ayındaki bir bebek, tüm gıdaları (çiğneme ve yutma gibi) güvenli bir şekilde sindirmek için gerekli oral motor becerilerini henüz geliştirmemiş olabileceğinden bebeklerde boğulma riski görülmektedir. Ayrıca bebeklere beslenme sırasında en sık verilen besinler demir içeriği düşük meyveler ve buharda pişirilmiş sebzeler gibi en kolay kavranabilir gıdalar olduğundan bebeklerde demir yetersizliği görülebilmektedir.

Peki tamamlayıcı beslenmede hangi yöntem benimsenmelidir?

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yönteminde bebeğe sunulan yiyecekler bebeğin bakımından sorumlu kişinin bilgi düzeyine göre değişmekte olup Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tamamlayıcı beslenmede BLW modelini öneren ve eğitimi hakkında hazırlanmış bir rehber bulunmamaktadır. Bu sebeple bebeklerin boğulma riskini ve demir içeriği düşük besinlerle beslenmesini önlemek adına geleneksel yöntemin tercih edilmesi daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

KAYNAKÇA

  • Brown A, Jones SW, & RowanH. Baby-Led Weaning: The Evidence to Date. Curr Nutr Rep 6.2017; 148–156.
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, et al. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr 44. 2018;49.
  • Muslu M, Özçelik Ersü D. Tamamlayıcı Beslenme Uygulamalarında Bebeğin Tercihleri ve Bebek Liderliğinde Beslenme Modeli. Bes Diy Derg [Internet]. 30 Nisan 2019 [a.yer 16 Kasım 2022];47(1):59-65.
  • Kurtuncu M, Arslan N, & Eyupoglu ND. A Baby Friendly Approach to Complementary Nutrition. Health Sciences Research in the Globalizing World. (2018);355.