Astım Hastalığı ve Beslenme Tedavisi

Astım bronşların daralması ile karakterize nefes darlığına sebep olan kronik bir hastalıktır. Annenin hamilelik döneminde yanlış beslenmesi, çocukluk çağında yüksek karbonhidrat tüketimi, diyette probiyotik besinlere yeterince yer verilmemesi, esansiyel yağ asitlerinin tüketiminin azlığı, A,C,E ve D vitaminleri yetersizliği, sigara tüketimi, toz ve kimyasallara maruziyet astım görülme sıklığını arttırabilmektedir.

Diyette dikkat edilmesi gereken bazı detaylar, astım gelişme riskini önleyebilir, astım hastalığı gelişmiş kişilerde ise astım semptomlarını ve sıklığını azaltabilmektedir. Yoğurt, kefir, peynir, sirke gibi probiyotik gıdaların tüketimi astım hastaları için faydalı olabilmekte ve bu besinlere her gün diyette yer verilmesi ayrıca önem taşımaktadır. Yüksek tuz ve sodyum tüketimi solunum bozukluğuna sebep olarak astım semptomlarını arttırabilmektedir. Bu yüzden astım hastalarının günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında olması çok önemlidir. Yapılan araştırmalar astım hastalarının magnezyum düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, kavun, kuru meyveler gibi magnezyum kaynakları astım gelişme riskini önlemeye yardımcı olabilmektedir. Selenyum minerali de oksidatif hasarı önleyerek koruyucu olabilmektedir. Tavuk, hindi, balık, kırmızı et, yumurta, kabak çekirdeği gibi selenyum kaynaklarına diyette yer verilmelidir. Yetersiz su tüketimi, histamin salınımını arttırarak astım semptomlarını arttırabilir. Lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi de astım semptomlarını azaltabilmektedir.