ANTIAGING BESLENME

ANTIAGING BESLENME İLE YAŞLANMAYI DURDURMAK MÜMKÜN MÜ?

Yaşlanma; genetik olarak, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerden etkilenen diğer bir deyişle hücrelerin ve dokuların  normal işlevlerini bozan kaçınılmaz bir süreçtir. Yaşlanma insan yaşamının doğal bir evresidir ve herkesin deneyimleyeceği bir aşamadır. Yaşlanmak herkesin kaçınmak istediği bir durumken beslenme yöntemleriyle bu durumu geciktirebilir miyiz? 

Yaşlanmamıza neler sebep oluyor?

Serbest radikaller, azalan hormonlar, hareketsiz yaşam, sigara, stres, sağlıksız beslenme örnek verilebilir. Cildimiz direkt göze çarpan organımız olduğu için yaşlanmanın etkileri ilk olarak ciltte farkedilir. Antiaging; “yaşlanma karşıtı”, ”yaşlanmayı geciktirme” anlamına gelmektedir. Yaşlanma beslenme ile çok yakından ilişkilidir. Bu nedenle diyette kısıtlama,antioksidanlar yaşlanma sürecinin ilerlemesini engellemektedir.

Yaşlanma karşıtı beslenme deyince aslında hangi yöntemlerden bahsediliyor?

Yaşlanmayı yavaşlatmada beslenme büyük etkilidir demiştik. Yaşlanma karşıtı beslenme müdahaleleri olan kalori kısıtlaması, zaman kısıtlamalı beslenme yöntemleri,aralıklı oruç, açlık taklit diyetleri, sınırlı miktarda bazı besinleri içeren beslenme modelleri, fitokimyasallar olan; kurkuminin, kuersetin, yeşil ay özü, epikateşin, resveratrol ve yaşlanma önleyici bazı bitki bazlı takviyeler; adaptojenler, zerdeçal, meyan kökü, panax ginsengi yaşlanmayı geciktirici yöntemlerdir.

Yaşlanma karşıtı (antiaging) besinler nelerdir?

Çoğu meyve ve sebze, tahıllar, sert kabuklu yemişler, resveratrol içeren kırmızı şarap, fıstık, kakao insülin direncini iyileştirir, vücuttaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltır. Epikateşin içeren elma, çikolata, çilek, armut ve en çok epikateşini bulunduran kakao çekirdeği iltihap ve kan basıncını iyileştiricidir. Kuarsetin içeren yaban mersini, soğan, kiraz, elma, brokoli oksidatif stres ve iltihap azaltıcıdır. Üzüm; resveratrol, epikateşin ve kuarsetin  kaynağı olduğu için ara öğünlerimizde yer vermemiz gereken antiaging bir meyvedir. O halde ara öğünlerimize eklemeliyiz değil mi?

Antiaging beslenme yaşlanmayı gerçekten geciktirmekte mi ?

Genetik faktörlerin yanısıra yaşlanmayı durdurmak mümkün olmasada yaşlanma hızını yavaşlatmak ve yaşam süresini uzatmak için tüketilen  çeşitli sebze ve meyveler içerdikleri antioksidan moleküller sayesinde yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca sindirim sistemine de fayda sağlayarak yaşam kalitesini arttırmaktadır. Evet yaşlanmayı ve yaşlanmanın vücuda olan etkilerini tamamen durdurmak mümkün olamaz fakat bizler için en iyisi sağlıklı ve güzel yaşlanmaktır.

Kaynakça

  • Ayşe ASLI OKTAY, M. G. (2020). ANTI-AGING PRACTICES AND THE ROLE OF NURSING.
  • Kamile Büşra KAŞ, A. B. ANTİ-AGİNG BESLENME. Çankırı,Kastamonu: KASTAMONU-ÇANKIRI BESLENME VE DİYETETİK ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU.