akşam altıdan sonra yemek yemek

akşam 6’dan sonra yemek yemeli mi?

Akşam 6’dan sonra yemek yemeli mi yoksa yememeli mi, bu durum kilo verişimize nasıl etki eder sorusu, diyet sürecinde en çok kafa karıştıran konulardan biri. Bu sorunun yanıtını genel geçer bir şekilde yemeli veya yememeli diye vermek yerine, gelin bu durumu birlikte birkaç açıdan inceleyelim:

İlk olarak şunu söylemeliyim ki hepimiz birbirimizden oldukça farklı günlük yaşam rutini, çalışma şartları ve saatleri,  uyku düzeni ve öğün saatlerine sahibiz. Bununla birlikte yaş, cinsiyet, ağırlık, boy, fiziksel aktivite düzeyi ve hastalık durumumuza bağlı olarak fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçlarımız da farklılık göstermekte. Dolayısıyla beslenme programımızı belirlerken bu durumu etkileyen pek çok faktör göz önünde bulundurularak, kişiye özel ve en uygun plan hazırlanmalıdır.

Akşam yemeğinden sonra tüketilecek gece öğünündeki saat sınırlaması kişinin günlük enerji ihtiyacı ve uyku düzeni ile yakından ilişkilidir. Bu öğün saati belirlenirken kişinin uyku saati ve öğünün içeriğine göre değişen mide boşalma süresi göz önüne alınarak, yatmadan en az 4 saat önce ana öğün ve 2 saat önce ara öğün alımı sonlandırılmalıdır diyebiliriz.

Öğün saatinin yanı sıra öğünün içeriği ve öğünde tüketilen besinin ne olduğu çok önem taşıyor. Eğer kişi saat 6’ya kadar gün boyunca alması gereken enerjiyi veya fazlasını doğru olmayan kaynaklardan zaten almış ise, o kişi için elbette akşam 6’dan sonra yediği her besinin vücutta fazla enerji olarak depolanacağını ve bu durumun ağırlık artışı ile sonuçlanacağını söylemek mümkün.

Bu durumda biz diyetisyenlerin saat 6’dan sonra yemek kilo almak için risk oluşturmaz diyebileceğimiz öğün içeriği hakkında konuşmak uygun olacaktır. Kişinin günlük enerji ihtiyacı gün içindeki öğünlere uygun miktarlarda dağıtıldıktan ve kişinin bu öğünleri gerektiği gibi tükettiğinden emin olduktan sonra kişinin günlük yaşam şekline uygun olarak 18:00-20:00 saatleri arasına akşam yemeği, ve yatmadan 2 saat öncesine kadar 20:00-22:00 saatleri arasına da sağlıklı besinler seçilerek bir ara öğün planlanabilir.

Bu şartlar altında planlanan gece ara öğünü içerik olarak kişiye göre değişen miktarlarda olmakla birlikte; Süt+meyve, yoğurt/ayran+meyve, süt+kuruyemiş, yoğurt/ayran+leblebi, kefir+meyve, yoğurt+yulaf ezmesi/müsli gibi seçeneklerden oluşabilir. Bu şekilde planlanmış bir gece ara öğünü, kişinin gece boyunca kan şekerinin dengede tutulması, ertesi gün iştah yönetimi ve tatlı isteğinin azaltılması üzerinde olumlu etkilere sahip olacaktır. Gece ara öğünü sonrasında tüketmeye devam edebileceğimiz herhangi bir şey var mıdır diye bakacak olursak; gece sık sık tuvalete gitme ihtiyacı doğurup uykumuzun bölünmesine sebep olmayacak şekilde su tüketmeye tabi ki devam etmeliyiz. Bununla birlikte uykuya geçişimizi rahatlatacak papatya, melisa gibi bitki çayları şeker ilave edilmeden tüketilmeye devam edilebilir.