metabolik balans

Metabolik Balans

Son dönemin gözde diyet programlarından biri olan metabolik balansı birde biz inceleyelim.. kan testinden yola çıkılarak hazırlanan bu programda besin intolerans testlerinden farklı olarak karaciğer enzimlerine, böbrek fonksiyonlarına, enflamasyon faktörlerine, safra kesesine, pankreasa, vitamin oranlarına, kan sayımına, trioid hormonlarına, kolesterole ve şekere bakılıyor. Bu tahlil sonucunda ‘metabolik balans’ eğitimi almış doktorlar tarafından bir konsültasyon gerçekleştiriliyor ve sonuçlar Almanya’ya merkeze gönderiliyor. Tahlil sonuçları doğrultusunda Almanya’dan tüketilebilecek besinler listesi geliyor ve bu doğrultuda beslenme programı hazırlanıyor.

Metabolik Balans diyetinde temel bir kaç kural var.

  • Sadece 3 ana öğün ile beslenilmeli
  • Yemek araları en az 3 saat olmalı
  • Gece 21.00’den sonra yemek yenilmemeli
  • Günde 3 adet meyve tüketilmeli ve bu meyvelerden biri mutlaka elma olmalı
  • Tek tip protein tercih edilmeli, kahvaltıda peynir yenildiyse yanında yumurta yenilmemeli ve gün içerisinde diğer öğünlerde peynir tercih edilmemeli.
  • Yemeğe başlarken ilk yudum mutlaka protein olmalı.
  • Bol içilmeli, en az 2 litre
  • Ekmekler tam çavdar ekmeği olmalı, çünkü glisemik indeksi çok düşüktür, lif ve mineral içeriği ise yüksektir.

Tahlil sonuçları alındıktan sonra başlanılan programda 4 aşama vardır.

  1. Detox evresi: 2 süresince uygulanır ve sadece 1 çeşit meyve, salata ve hafif bir öğün tüketilir.
  2. Sıkı dönem: yağsız dönem olarak ta adlandırılır. 14 gün boyunca yemek ve salatalara ekstra herhangi bir yağ eklenmiyor. Fakat süt, yoğurt, peynir gibi ürünler tam yağlı tercih ediliyor. Tahlil sonuçlarına göre çıkartılması gereken besinler bu dönemde beslenmeden uzaklaştırılıyor. Örneğin kolesterol yüksek çıkmışsa kırmızı et tüketilmiyor. Öğünlerde 1 çeşit protein, sebze, meyve ve ekmek tüketiliyor.
  3. Rahat dönem: bu dönemde yemeklere yağ eklenmeye başlanılıyor. Sıkı dönemde metabolizmanın uyumunu hızlandırmak amacıyla yağın sıfırlandığını savunan metabolik balans uygulayıcıları vücudun ihtiyacı olan yağı en sağlıklı kaynaktan sağlamaya çalışıyor. Bu nedenle günde en az 3 yemek kaşığı sızma zeytin yağı diyete ekleniyor. Sıkı evrede kısıtlanan besinler bu dönemde hayata geri dönüyor. İstenilen kiloya ulaşana kadar 3. aşama devam ediyor.
  4. Koruma dönemi: istenilen kiloya varıldıktan sonra koruma evresinde yine aynı diyet prensiplerine devam ediliyor. Aralıkları en az 5 saat olan 3 ana öğün ile besleniliyor, akşam 21.00’den itibaren herhangi Bir şey tüketmek yok ve yemeğe proteinle başlanıyor.

Tüm bu aşamalarda diyetle birlikte su tüketimi ve en az 8 saatlik uyku çok önemlidir. Spora ise rahat dönemde izin veriliyor.

Pek çok metabolik hastalığı tedavi ettiği savunulan bu programla beklenilen kilo kaybı ise haftada 2 kilo kadardır.

Pek çok bilimsel otorite ideal ağırlık kaybının haftalık 0.5-1 kg arasında olduğunu savunuyor. Bu kadar zorlayıcı ve tüm hayatınızı kaplayan bir programla haftada 2 kilo kaybetmek mi istersiniz yoksa hayatınıza çok daha uyumlu, çok daha kolay bir programla 1 kilo mu kaybetmek istersiniz bunun kararı tabii sizlere kaldı..

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif