akne tedavisi goren kadın

Akne Tedavisinde Beslenme Önerileri

Akne tedavisinde sağlıklı beslenmenin katkısı yadsınamaz. Akne tedavisinde hangi besinlerden kaçınılmalı, hangi besinler tüketilmeli sorularının cevaplarını inceleyelim.

Akne Oluşumu Ve Beslenme İlişkisi

Akne, gelişmiş ülkelerde 11-30 yaşları arasında en sık görülen cilt hastalıklarından birisidir. Özellikle ergenlik çağında kızlarda 14-17 yaşları arasında, erkeklerde ise 16-19 yaşları arasında görülme oranı artmaktadır. Akne oluşumu yağ bezlerinden fazla miktarda yağ salınımı olması, ciltteki gözeneklerin tıkanması, bakterilerin sayısının artması ve enflamasyon oluşumu gibi temel faktörlere bağlıdır. Ayrıca androjen ve insülin benzeri büyüme faktörü gibi hormonlar da akne oluşumunda rol oynamaktadır. Bu mekanizmaların diyetle ilgisi olması neticesinde, akne oluşumunun önlenmesinde beslenme önem kazanmıştır.

Günlük yaşamda tüketilen besinlerin miktarı, içeriği ve pişirme yöntemleri cildin yapısını etkilemektedir. Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar, süt ürünleri, çikolata ve kabuklu yemişlerin yüksek miktarda; çoklu doymamış yağ asitlerinin ise az miktarda bulunduğu batı tarzı beslenme akne oluşumunda büyük bir role sahiptir. Meyve, sebze ve balığın çoğunlukla tüketildiği gelişmekte olan ülkelerde ise akne oluşumu daha az oranda görülmektedir.

Akne oluşumunu önlemek için hangi besinler tüketilmemeli?

Akne oluşumu ile en çok ilişkilendirilen diyetsel faktörler yüksek glisemik indeksli besinler, çikolata ve süt tüketimidir.

Yüksek glisemik indeksli karbonhidratların tüketimi akne oluşumunu tetiklemektedir.  Beyaz ekmek, pirinç, hamur işleri, tatlılar, meyve suları, gazlı içecekler, paketli gıdalar ve basit şeker içeren tüm gıdalar gibi yüksek glisemik indekse sahip besinlerin diyetten çıkarılması akne oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.

2005 yılında 47.555 kadınla yapılan bir çalışmada fazla miktarda süt tüketenlerde akne oluşumunun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yağsız süt tüketimi, tam yağlı süte göre daha fazla akne oluşumu ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan başka bir çalışmada ise peynir ve yoğurt tüketiminin akne oluşumu ile ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışmalara bakarak denilebilir ki, akne sorunu yaşayan bireyler süt tüketimini sınırlandırmalıdırlar. Özellikle yağsız süt tüketiminden kaçınmak akneden korunmada etkili olacaktır.

Çikolata tüketimi akne oluşumunu artırmaktadır. Çikolata tüketiminden kaçınmak akne sayısının azalmasını sağlayacaktır.

Akne problemini sık yaşayan bireylerin acı baharatlar ve tuzdan zengin beslendikleri gözlemlenmiştir. Buna yönelik olarak, aşırı tuzlu ve baharatlı besinlerden uzak durmak akne oluşumunun önleyecektir.

Akne oluşumunu önlemek için beslenmede hangi besinlere yer verilmeli?

Akne oluşumunu önlemede çoklu doymamış yağ asitlerinden, özellikle omega 3’ten zengin besinlerin tüketimi yarar sağlamaktadır. Çoklu doymamış yağ asitleri yağ bezleri tarafından salınan yağın kalınlaşmasını önler; omega 3 ise enflamasyonu azaltır. Yüksek miktarda balık ve deniz ürünleri tüketen toplumlarda akne oluşumunun az olduğu görülmüştür. Uskumru ve somon gibi yağlı balıklar, çiya tohumu, ceviz gibi çoklu doymamış yağlardan zengin besinlerin tüketimi akne oluşumunun önlenmesinde etkili olabilmektedir.

Akne oluşumu düzensiz ve yetersiz meyve-sebze tüketimi ile ilişkilendirilmektedir. Akne problemini sık yaşayan bireylerin A, E, D vitaminleri ve selenyum, çinko gibi minerallerden fakir beslendikleri gözlemlenmiştir. Dolayısıyla özellikle yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve kırmızı renkteki sebze ve meyveler, ceviz gibi kabuklu yemişler, sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanmış et, tavuk, balık tüketmek de akne oluşumunu engelleyecektir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif