Zayıflama diyeti

ZAYIFLAMA DİYETİ YAPARKEN HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK 5 İPUCU

Zayıflamak için diyet yapıyorum ve uymakta çok zorlanıyorum ve bunu kolaylaştırmak için neler yapabilirim diye düşünüyorsanız işte sizin için işe yarayacak 5 tüyo:

  1. İyi bir planlama demek iyi bir diyet uyumu demek! Alışveriş listenizi ve menülerinizi planlamaya ne dersiniz?

Diyet yapmaya başlayan bireylerin özellikle en çok sorun yaşadığı noktalarda biri diyeti uygularken uygun yemek seçimi yapabilmek, pişirebilmek oluyor. Bunun için bir plan yapılması daha rahat ve daha doğru bir uygulama için şart. Beslenme programınıza uygun yemeği hazırlamak için yeterli ve gerekli malzeme yok ise veya onun yerine evde gereksiz paketli ürünler var ise bu durumda diyete uymama durumu için kapı açılmış olabilir. Aman dikkat! Öncelik beslenme programınıza uygun bir alışveriş listesi planlayın, alışveriş listenizde gereksiz herhangi bir besin olmasın ve alışverişe karnınız aç gitmeyin. Paketli ürünlerdeki 3 al 1 öde vb. indirimleri göz ardı edin. Haftalık menü planlaması yapın, akşam yemeklerinden ne tür yiyecekler tüketeceksiniz, kaç kez et/tavuk/balık var, kaç kez sebze/kurubaklagil var, hangi sebze/kurubaklagil çeşidini pişireceksiniz, akşam yemeğinde dışarıda yeme planı hangi günler var, ara öğünler için ne tür bir hazırlık gerekli gibi.. Böylelikle gereğinden fazla bir harcama yapılmamış, gereksiz ve tüketilmeyecek besin alımı yapılmamış, besinler israf edilmemiş, bugün ne pişirsek derdi olmadan zaman kaybetmeden diyetinizi kolaylaştırmış olacaksınız.

  1. Gerçekten diyete uygun besleniyor muyuz yoksa sadece kendimizi mi kandırıyoruz?

Bunu anlayabilmenin en iyi yolu bir beslenme günlüğü tutmaktır. Gün içerisinde sizin için hazırlanan beslenme programınız ile paralel gidebiliyor musunuz, öğün saatlerinize uyum sağlayabiliyor musunuz, size özel porsiyon ölçülerine sadık kalabiliyor musunuz, öğün atlıyor musunuz, diyet dışı atıştırma yapıyor musunuz gibi sizin diyet sürecinizi olumsuz yönde etkileyecek faktörleri tespit etmek için beslenme günlüğü tutmak en iyi yöntemlerden biridir. Farkındalık için beslenme günlüğü tutmaya ne dersiniz?

  1. Yeterince su içtiğinizden emin misiniz?

Su, bir çoğumuzun da bildiği gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için önemli bir madde olmakla birlikte zayıflama süreçlerinde de en büyük dostumuz, yardımcımız. Yeterince su içilmediğinde iştah kontrolü bozulabilir, susama sinyali ile açlık sinyali birbirine karışabilir, metabolizma yavaşlayabilir. Bunların sonucunda ise hedeflenen ağırlık kaybı sağlanamayabilir. Her şeyden önce durup bir içtiğimiz suyu gözden geçirmek en iyisi olacaktır. 

  1. Diyet yapıyorum ancak ağırlık kaybı ilk zamanlar gayet iyiyken şimdi biraz yavaşladı, neden böyle oldu, bu durumu nasıl engelleyeceğim diye mi düşünüyorsunuz?

Öncelikle bir sakin olmakta yarar var  Bunu etkileyen çok fazla faktör bulunmakta ve özellikle yukarıda yer alan 2.maddeyi de unutmamak gerekli. Bunun dışında vücudumuz bu duruma adapte olmuş olabilir. Genel anlamda bu durumu yönetebilmek için yaşam tarzınızda değişiklikler yapılabilir. Örneğin beslenmenizin içeriğini değiştirmek, hiç egzersiz yapmıyorsanız egzersiz alışkanlığı kazanmak ya da halihazırda egzersiz yapan biriyseniz egzersiz ritminizi ve egzersiz türünüzü değiştirmek bu noktada faydalı olabilir.

  1. Diyetisyeninizle doğru bir iletişim kuruyor musunuz?

Öncelikle ister zayıflama diyeti olsun ister kilo alma diyeti olsun, diyetisyeninizle doğru iletişim her zaman önemli. Çünkü beslenme hayatın içinde olan ve günlük yaşamımızda; her gün, her saat, her dakika yaptığımız/yapabileceğimiz bir eylem ki insanın sosyal bir varlık olduğu düşünüldüğünde beslenmenin herhangi bir durumdan etkileniyor olmuş olması çok olağandır. Diyetisyeniniz ile sizin diyetinizde uygulamakta çokça zorlandığınız noktaları ve sürekli özlem duyduğunuz besinleri paylaşmanız; sosyal etkinliklerinizi ve bu durumlarda nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenebilmeniz; geliştirmekte zorlandığınız sağlıklı beslenme davranışları için (örneğin su içmek gibi) nasıl bir çözüm bulabileceğinizi sormanız ve şeffaf olmanız önemlidir. Unutmayın diyetisyeniniz sizi yargılayan bir kişi değil, sizinle beraberce yürüyen size destek olan yol arkadaşınızdır.