Tip 2 Diyabet ve Beslenme

Tip 2 diyabet son yıllarda ülkemizde de ciddi bir sorun haline gelmiştir. Genelde yetişkinlerde görülen bu diyabet tipi, pankreasın kronikleşmiş iltihapları ve tümörleri, akromegali gibi hormonal hastalıklar nedeniyle pankreasın yeterince insülin üretememesi ya da üretilen insülinin yeterince salgılanamaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur.

Şeker hastalarının çok büyük bir bölümü Tip 2 diyabet teşhisi ile tedavi görmektedir. Tip 2 diyabeti olan kişilerin pankreası insülin üretir ama etkili bir şekilde kullanılmadığı için sorunlar yaşanır. 30 yaş üstü kişilerde görülen bu rahatsızlık;

  • Ailede diyabet öyküsü olanlar,
  • 4 kg ve üstü bebek doğuran kadınlar,
  • Hareketsiz bir yaşamı olanlar,
  • Obezler,
  • Stresi çok fazla olanlar,
  • Yüksek tansiyonu olanlarda çok sık görülmektedir.

Herhangi bir sorunu olmayan kişilerin dahi, yılda bir kez kan tahlilleri ile değerlerini ölçtürmeleri oldukça önemlidir.

diyabet-belirtileri

Tip 2 Diyabet Belirtileri

Birçok diyabet hastasının hastalığı çok geç dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerden birkaçı olması durumunda, bir iç hastalıkları (dahiliye) uzmanına muayene olup şüphelerinden bahsetmelisiniz.

  • Çok su içme,
  • Sık idrara çıkma,
  • Ağızda kuruluk,
  • Sık sık acıkma,
  • Yaraların geç iyileşmesi,
  • Deri kuruması,
  • Elde ve ayakta uyuşma tipik diyabet belirtileri arasında çok fazla rastlanan semptomlardandır.

Her hastada bu belirtilerin olması şart değildir. Teşhis koyulması için bir takım klinik testlerin yapılması gerekmektedir.

Diyabet Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Diyabet, yaşam boyu onunla yaşamamız gereken bir hastalıktır. Ancak moralinizi bozmanızı gerektiren bir durum da değildir.

En önemli husus, sağlıklı beslenme ve beslenme yanlışlarından arınmış bir yaşam felsefesi belirlemektir. Birçok bölgeyi de etkileyen diyabet, göz, böbrekler ve kılcal damar sistemlerini etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle tek başına ölüme sebep olduğunu söylemek doğru olmaz.

Yaşam kalitesinin arttırılması için diyabette beslenme konusuna ciddi bir önem verilmesi gerekmektedir. Bu hastalık sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ile kontrol edilebilmektedir. Yani olması gerektiği gibi beslendiğinizde, her zaman bu tür rahatsızlıklarla yaşamayı öğrenebilirsiniz.

diyabet-tedavisi

Diyabet Tedavisi

Diyabet tedavisi çeşitli basamaklara göre kontrol altına alınabilen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle ciddi bir yaşam stili ve beslenme değişikliği söz konusudur.

Öncelikle diyabette beslenme konusunda hasta bilinçlendirilerek uygun bir diyet programına başlanır, buna ek olarak egzersizlerle desteklenir. Ancak bu önleme rağmen herhangi bir gelişme olmaz ve kan şekeri normal sınırlar içinde olmazsa, ilaç tedavisi ile desteklenir.

Bazı hastalar, ilaçla da kontrol alınmaması durumunda, insülin iğneleri kullanmak durumundadır. Bu uygulamaların hepsi doktor kontrolünde ve onay vermesi durumunda yapılmaktadır.

Bazı diyabet hastalarının kan şekerlerini haftanın belirli günlerinde ölçmesi gerekmektedir. Bu durumda hekimin reçete ettiği kan şekeri ölçüm cihazları kullanılır. Bunun için;

  • Hastanın metabolizmasına uygun miktarda ve zamanında yemek yenmesi,
  • Besin tüketiminde çeşitliliğin sağlanması,
  • Diyetisyen kontrolünde şeker, bal ve meyve suyu tüketmesi,
  • Yeteri kadar posa içeren besinler tüketilmesi oldukça önemlidir. Ancak posa içeren besinler de kendi içinde çözünür ve çözünmez olarak ayrılmaktadır. Çözünür posa içerenler, diyabet hastalarının tercih etmesi gereken ürünlerdir. Bunlardan bazıları; kuru baklagiller, bezelye, yulaf, arpa, elma, havuç, portakal ve bir kısım meyve sebzedir. Bu besinlerin kan şekerini dengeleyici özellikleri bulunmaktadır. İçerikte yer alan beta glukan maddesi, bu dengeyi sağlamaktadır. Yapılan bir araştırmada bu maddeyi içeren besinleri tüketen hastaların posprandial kan şekerinin hızlı bir şekilde düştüğü görülmüştür. Yani diyetle alınan beta glukan geç sindirilir ve bağırsaktaki vizkoziteyi arttırarak karbonhidratların emilimini azaltır. Böylece glikozun kana salınımı da yavaş olur.

Tip 2 Diyabet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tip 2 diyabet vücutta damarın olduğu her organı etkiler. Bu etki ömür boyu devam eder ve bu yüzden tip 2 diyabeti olanlar her zaman kendine iyi bakması gereken kişilerdir.

Sağlıklı beslenme ve spor birçok diyabet hastasının en önemli ilacıdır. Bu nedenle kendinizi sağlıklı bir yaşama adapte ederseniz bu hastalıkla yaşamayı da öğrenirsiniz. Her diyabet hastasının tedavi şekli başkadır. Bu tedavi şeklinde diyetisyen kontrolleri de oldukça önemlidir ve kişinin beslenme düzenini oluşturmak ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması için sağlamakta yardımcı olmak için dahiliye ve endokrinoloji uzmanıyla birlikte çalışması gereken kişilerdir.

Her hastanın kendine özgü olan tedavi sürecini en iyi şekilde değerlendirmesi ve aksatmadan diyetini uygulaması şarttır.