su tavsiye eden çift

Su İçmeye Yardımcı 10 Tavsiye

Yetişkin vücudunda %55-75, bebeklerin vücudunda %75-80, yaşlılık döneminde ise vücutta %50-55 oranında su bulunmaktadır. Yaş arttıkça vücut su oranında bir azalma görülse de yaş arttıkça enerji gereksinimine bağlı olarak kişinin su ihtiyacı artmaktadır. Yetişkin bireyin günlük su ihtiyacı harcanan her kalori başına 1-1,5 ml’dir. Örneğin günlük 2000 kalori harcayan bir bireyin  günlük su ihtiyacı 2-3 lt arasındadır.

su içen kız

Susama hissi

Susama hissi vücutta belli bir miktarda su kaybı olduğuna işaret eder, bundan dolayı susama hissi oluşmadan su içmek tavsiye edilmektedir. Her saat başı 1 bardak su tüketimi hem susamaya bağlı kaybın oluşmaması hem de günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir.

Yetersiz su tüketimine bağlı olarak organlar işlevlerini tam olarak yerine getiremezler. Bunun sonucunda halsizlik, odaklanamama, hafıza ile ilgili problemler, bağ ağrısı, ciltte kuruluk, hazımsızlık, kabızlık; uzun vadede ise böbrekler ile ilgili sorunların oluşumuna neden olmaktadır.

su dökülen bardak

Su içmek için 10 tavsiye

Faydaları saymakla bitmeyen su tüketiminin yetersiz kalmasına toplumda sıklıkla rastlanmaktadır. Su tüketiminde zorlananlar, bunu alışkanlık haline getiremeyenler için tavsiyeler:

  1. Suyun içerisine limon, kabuk tarçın, salatalık/elma dilimleri, nane, zencefil ve sevilen meyveleri ilave edin.
  2. Sabahları aç karnına ve gece yatmadan önce mutlaka su için.
  3. Eğer masa başı bir işte çalışıyorsanız mutlaka masanızda su şişesi veya sürahi bulundurun.
  4. Alarm kurun, telefondan su içmeyi hatırlatıcı uygulamalar indirin.
  5. Yoğun çalışıyorsanız iş yerinizde görebileceğiniz yerlere su içmeyi hatırlatıcı küçük notlar yazın.
  6. Su içmek için susamayı beklemeyin.
  7. Gün içerisinde içmiş olduğunuz çay ve kahve su yerine geçmemektedir. Eğer bu içecek fazla tüketimi su içmenizi kısıtlıyorsa bunların tüketimini azaltın.
  8. Gün içerisinde uzun süre dışarıda kalıyorsanız ya çantanızda ya da arabanızda mutlaka şişe su bulundurun.
  9. Çevrenizde su tüketimi konusunda dikkatli olan ve seven kişilerden size hatırlatmalarını isteyin.
  10. Yeterli miktarda su içip içmediğinizden emin değilseniz idrar renginizi takip edin. Eğer idrarınız koyu sarı renkliyse daha fazla su içmelisiniz.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif