l-karnitin

L-KARNİTİN KİLO KAYBINA YARDIMCI OLUR MU?

L-karnitin, enerji için yakılmak üzere hücrelere daha fazla yağ asidi taşınmasına yardımcı olduğundan, teorik olarak L-karnitin’i kilo kaybı takviyesi olarak kullanmak mantıklıdır. Ancak insan vücudu son derece karmaşık bir mekanizmadır ve geçmişte hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar ortaya koymuştur. Öncelikle gelin beraber L-karnitin’i inceleyelim.

L-Karnitin Nedir?

L-karnitin, lisin aminoasidinin bir türevidir. Vücutta doğal olarak üretilir. Ancak bazı özel beslenme durumlarında (hamilelik, bebeklik gibi) L-karnitin dışarıdan alınması gereken zorunlu bir mikro besin öğesi olmaktadır.Memeli metabolizmasında enerji üretiminde, organik asitlerin detoksifikasyonunda ve mitokondri membranından uzun zincirli yağ asitlerinin taşınımında görev alan temel bir bileşiktir.

L-Karnitin Fonksiyonları Nelerdir?

L-karnitinin en önemli rolü yağların vücut tarafından enerji olarak kullanılması, böylece kilo vermeyi kolaylaştırırken antrenman ve egzersizlerde de performans artışını sağlamasıdır. Enerji üretmeye yardımcı olur. Kalp ve beyin fonksiyonu, kas hareketi ve diğer birçok vücut süreci için önemlidir. Vücuttaki antioksidan savunma sisteminde bulunan bazı enzimlerin bozulması ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara karşı L-karnitin’in koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır.

Yalnızca kilo kaybında yardımcı olmuyor,yapılan çalışmalar sonucunda L-Karnitin’in birçok faydası olduğu belirtildi

  • Yaşlı insanlarda hafıza sorunlarının iyileştirilmesi
  • Egzersiz sonrası yorgunluk hissini azaltması
  • Yaşa bağlı testesteron ‘’erkek menopozu’’ sorununun iyileştirilmesi
  • Alzheimer hastalarında hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması
  • Günde 1-4 gram asetil- L-Karnitin alarak depresyonu azaltıp, ruh halinin iyileştirilmesi
  • Diyabetin neden olduğu sinir ağrısının  (nöropati) azaltılması
  • Karaciğer yetmezliği olan kişilerde (hepatik ensefalopati) L-karnitin alınması karaciğer fonksiyon bozukluğu nedeniyle beyin fonksiyonları zayıf olan insanlarda zihinsel işlevin iyiyleştirilmesi.

L- Karnitin kullanımının küçük çaplı yan etkileri bulunuyor.

Tipik olarak, bulantı, kusma, mide rahatsızlığı, mide ekşimesi, ishal ve nöbetler şeklinde kendini gösterir. Yüksek dozda L-karnitin tükettiğinizde idrarınız, nefesiniz ve teriniz balık benzeri keskin bir koku yayar. Bu sebepten ötürü L-Karnitin kullanırken dozajına dikkat etmek gerekir. Genel olarak günlük 500-2.000 mg arası önerilmektedir.

İlginç bir şekilde, besinlerden alınan L-karnitinin, takviye olarak alınanlara kıyasla daha yüksek emilim oranına sahip olduğuna dair çalışmalar vardır.

Diyet ile alınan L-Karnitin’in en zengin kaynakları başta kırmızı et olmak üzere balık, tavuk ve süt ürünleridir.

Yapılan çalışmalar sonucunda L-Karnitin kullananlarda kilo kaybına yönelik faydalı etkiler bildirilse de kilo kaybı miktarı hafif düzeydedir.

Yapılan çalışmalar sonucunda sağlıklı obez olmayan insanlarda karnitin, kilo kaybına neden olmaz. Fakat müsabık sporcular için en ufak faydaların dahi önemli hale gelmesi, bu kişilerde kullanımını daha özgür kılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak L-karnitin doğrudan zayıflatan bir takviye değil. Bu takviyeler ancak sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı olduğunda ve etkili şekilde spor yapıldığında zayıflama sürecini hızlandırabilir.

KAYNAKÇA