anoreksiye bulimiya nedir

ANOREKSİYA NERVOZA VE BULİMİA NERVOZA

Yeme Bozukluğu durumları olan Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza’ya ResearchGate websitesinde 2014 yılında yayınlanan bir makalede yer verilmiştir. Yeme bozuklukları anormal yeme ile karakterize olan, gıda ile işlevsel olmayan ilişkiler ve vücut ağırlığı ve şekli ile meşgul olunan psikolojik bozukluklardır. Yeme bozuklukları günlük aktiviteleri etkiler ve sıklıkla fiziksel komplikasyonlara ve psikolojik problemlere neden olur.

Yeme bozukluklarının iki alt tipi vardır; anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza. Tanımlanamayan üçüncü bir kategorisi ise başka türlü tanımlanamayan yeme bozukluklarıdır.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Bireyin çok düşük vücut ağırlığına sahip olabilme isteği veya dürtüsü üzerine yemeğin ve tüm gıdaların çok az şekilde tüketilmesidir. Anoreksiya nervoza yeme bozukluğuna sahip kişiler az kalorili ve sağlıksız beslenme davranışları gösterirlerken aynı zamanda da egzersiz yaparak kilo kaybı sağlamaya çalışmaktadırlar.

Anoreksiya Nervoza Nedenleri

Kilo kaygıları, şişmanlık korkusu, sosyal etki, çarpık vücut şekli, yeme kaygıları, zayıflık özlemi ve vücut memnuniyetsizliği Anoreksiya Nervoza yeme bozukluğunun nedenleri arasında yer almaktadır. Anoreksiya Nervoza sahibi bireyler vücutlarının büyüklüğüne, şekline, ne kadar kilolu olup olmadıklarına bakmaksızın kendilerini aşırı kilolu görme davranışındadırlar.

Bulimiya Nervoza Nedir?

Tekrarlayan yeme davranışları Bulimiya Nervozanın karakterize işleyişinde gözlemlenebilmektedir. Kilo alımını önlemek için telafi edici davranışlar ve buna bağlı davranışsal ve fizyolojik semptomları içerir. Bulimiya Nervoza sahibi bireyler aşırı yemek yedikten veya gıda tükettikten sonra kendinden kaynaklı olarak istifra etme, diüretikleri müshilleri yanlış kullanma veya tüketilen aşırı kaloriyi kaybetmek için aşırı egzersiz gibi telafi edici yöntemlere başvururlar.

Bulimiya Nervoza Nasıl Anlaşılır?

Bahsedilen davranışların en az 3 ay süresince devam etmesi ve haftada en az iki kez tıkınırcasına yeme ve temizleme davranışlarının gerçekleşmesi sonucunda Bulimiya Nervoza’nın tanı kriterleri karşılanmış olur. Bireylerin vücut ağırlıklarına ve fiziksel görünümlerine büyük önem vermesi de ayrıştırıcı bir tanıdır.