somon-baliginin-beslenmedeki-yeri

SOMONUN BESLENMEDEKİ YERİ

Herkese yeni bir yazıdan merhaba yeni bir besin yazısı ile geldim. Konumuz SOMON 🙂

Öncelikle somon balığını tanıyalım.

Somon balığı; soğuk ve temiz sularda bulunur. İçerdiği zengin yağ içeriği sayesinde sağlıklı beslenme listelerinin gözdelerinden biridir.

 Pişmiş bir porsiyon somon (85 g);

  • 133 kalori
  • 5 g yağ
  • 0 g karbonhidrat
  • 22 g protein.
  • Günlük B12 vitamini ihtiyacının% 82’si
  • Selenyumun% 46’sı
  • Niasin’in% 28’i
  • Fosforun% 23’ü
  • Tiyaminin% 12 si
  • A vitamininin% 4’ü
  • Demirin% 3’ünü karşılar.

Somon balığı besin değeri olarak yüksek protein içerir. Protein seviyesinin yüksek olması kas kütlesinin arttırılmasına destek olur. İçerdiği elzem yağ asidi olan EPA, DHA sayesinde kalp damar sağlığını destekler. Ayrıca selenyum kaynağıdır; astım, artirit ve kanser gibi birçok hastalığa karşı koruyucu ve bu hastalıklarda yardımcı tedavi olarak önerilebilir.

 SOMON NASIL TÜKETİLMELİ?

Fırında kendi suyuyla, az miktarda yağ ilavesiyle pişirilen somon balığı, besin değerlerini yitirmez. Bu nedenle en sağlıklı şekli olan fırında pişirme yöntemini 1. Seçenek olarak tercih etmeliyiz. Eğer bu haliyle sevmezeniz 2.seçenek olarak ızgara şekliyle de tüketebilirsiniz.

SOMON NE SIKLIKLA TÜKETİLMELİ?

Haftada 2-3 öğün balık tüketmeliyiz (yaklaşık 300-450 gr) , bunun 1 öğünü somon balığı olursa;

  • Kardiyovasküler hastalıklara karşı önlem almış oluruz.
  • Kan kolesterol seviyemizin düzene girmesine yardımcı oluruz.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirmiş oluruz.