sirkenin diyeteki yeri

SİRKENİN DİYETTEKİ YERİ

Konumuz diyette çokça sorulan sirke. Bu sorular kendini sabah aç karnına içsem göbeğim erir mi? Suyumun içine koysam gün içinde içsem zayıflar mıyım? gibi sorular. Eminim hepiniz bu tip soruları etrafımızdan duymuşsunuzdur. İşte bu yazımızda bu sorulara cevap bulacağız. O zaman başlayalım

Sirke nedir?

Sirke, fermantasyon edilebilen çeşitli karbonhidrat kaynaklarından yapılan, asetik asit ve sudan meydana gelen fermente bir sıvıdır. Elma ve üzüm en çok kullanılan kaynaklar arasındadır.  Ayrıca yulaf veya arpa maltından elde edilen malt sirkesi ve endüstriyel tahıl alkolünden yapılan beyaz sirke bulunmaktadır. Buna ek olarak pirinç, meyve ve bira gibi çeşitli malzemelerden elde edilen sirke türleri de bulunmaktadır. Doğal gıda şekerleri, karbonhidrattaki maya tarafından alkole fermente edilir. Acetobacter gibi asetik asit bakterileri daha sonra alkolü asetik aside dönüştürür. Sirke birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Sirkenin en yaygın kullanımı yemek pişirme ve salata soslarıdır. Buna ek olarak sirke, mayonez, ketçap ve hardal gibi çeşitli soslarda kullanılan bir bileşendir. Sirke ayrıca evi temizliğinde, kişisel bakım ürünleri yapımında ve yabani otlardan ve haşerelerden kurtulmak amacıyla kullanılmaktadır.  Aynı zamanda da tarih boyunca birçok hastalığın tedavisinde çok çeşitli amaçlarla kullanılmıştır.

DİYET YAPARKEN SİRKE KULLANILMALI MI?

Son yıllarda yapılan bir araştırma sonucuna göre, elma sirkesinin, trigliserit ve LDL kolesterol düzeylerinde azalma sağladığını ve karındaki yağlanma seviyelerini düşürdüğü saptamıştır. Sirkenin oldukça faydası olmasına ve zayıflamaya yardımcı bir besin olmasına rağmen, özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kimseler tarafından kullanılmaması gerekmektedir.

SİRKENİN DİYETTEKİ YERİ?

  1. Elma Sirkesi Tokluk Hissi verir

Kullanılan elma sirkesi, tokluk hissi vererek yeni şeyler yeme isteğini kırmaktadır.2005 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre sirke ile ekmek yiyen bireyler, sadece ekmek yiyenlerden daha fazla tok hissetmişlerdir. Ayrıca katılımcıların aldığı asetik asit ne kadar fazlaysa, bu tokluk hissinin de o kadar artması anlamına gelmektedir.

  • Elma Sirkesi Kan Şekerini Kontrol Eder

Yapılan diyetlerde belki de en çok gözden kaçan ve vücuda en çok zarar veren konu, kan şekerine dikkat edilmemesidir. Elma sirkesi açlık durumunda kan şekeri çarpmalarını engelleyerek vücut sağlığını korur. Ayrıca diyet yaparken elma sirkesini kullanmak vücut sağlığını korumak ve diyeti uzun süreli yapabilmek için önemlidir. Sadece kan şekeri düşüşlerini önlemekle kalmayan elma sirkesi, kan şekerini dengede tutar. Yapılan bir araştırmaya göre, elma sirkesi tüketen denekler, bol karbonhidratlı bir yemekten sonra daha az düşük kan şekeri değerine sahip olmuşlardır. Hatta bu etki o kadar güçlü ki, bol miktarda tüketilen elma sirkesiyle beraber 1.5 saat kadar sürebilmektedir.

  • Yağ Birikimini Engeller

Elma sirkesi metabolizmayı uyarır ve yağ oluşumunun önüne geçebilmektedir. Metabolizma hızlandıran çok sayıda enzim ve asitleriyle birlikte elma sirkesi kilo vermek isteyen kadınların bir numaralı yardımcısı olduğu düşünülmektedir.2009 yılında Japonya’da yapılan bir araştırma, bu bilgiyi desteklemektedir. Fareler üzerinde yapılan bu deneyde, çok yüksek yağ ürünleri içeren besinler tüketen farelerden asetik asit verilenlerde yağ birikimi daha az olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çok önemli bir asetik asit kaynağı olan elma sirkesinin yağ birikimini engellediği düşünülmektedir.

  • Elma Sirkesi İnsülin Salgılanmasını Etkiler

Vücuttan salgılanan insülin hormonu, yağ depolanmasını etkileyen bir maddedir. Bu hormon aynı zamanda kan şekeri ile de doğrudan bağlantılı olup, tip 2 diyabetin temel kaynağıdır. Elma sirkesi de insülin hormonu ile yakından alakalı enzimler ve besin maddeler içerir. Bu sayede tip 2 diyabete sahip olan ya da insülin hormonu nedeniyle vücudunda yağ depolanan insanların kilo vermesine yardımcı olabilmektedir.

  • Ciltte Detoks Etkisi Yapar

Vücudumuz toksinlerden arındırıldığında, sindirim ve metabolizma gibi tüm süreçler daha verimli hale gelir. Elma sirkesi de toksinlerin atılmasına yardımcı olup besinlerin en iyi şekilde vücut tarafından kullanılmasına yardımcı olabilmektedir. Bağırsak çalışmasına olumlu etkide bulunan elma sirkesi, ayrıca toksinleri emen liflerin emilimini de kolaylaştırır.

  • İştahı Kesme Özelliği vardır

Yapılan başka bir araştırma sonucunda: asetik asidin beynin iştahı kontrol eden merkezlerinde baskı yarattığı ve iştahı kestiği gözlenmiştir.

Sonuç Olarak:

Elma sirkesinin bu etkileri, vücudun daha iyi çalışmasını ve ideal kiloya ulaşmasını sağlar.

Kilo Vermek için Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Zayıflamak isteyen kişiler beslenme düzenlerini değiştirmelerinin yanı sıra diyet listelerine ek zayıflatıcı bir ürün isterler. Bu gibi durumlarda kullanılan ürün doğal besinlerden seçilmelidir. Örneğin sabahları aç karnına içeceğiniz bir bardak sirkeli su, içinde bulunan asetik asit sayesinde yağ yakımı hızlandırdığı için zayıflamaya yardımcı olur. Kullanılan sirkenin çeşidi önemli değildir. Çünkü sizi tek başına zayıflatacak olan şey sirke değildir. Bunun bilincinde olmak gerekir. Tabii ki etki görmek için sirkeyi yalnızca sirkeli su halinde tüketmenize gerek yok. 1 fincan sirke ile ince doğranmış soğan ve sarımsak, bir miktar su ile 3 çay kaşığı zeytinyağı karıştırılarak salatada kullanılabilir. Salatayı lezzetlendirirken aynı zamanda antibiyotik etkisi yaratacaktır. Patates, havuç, soğan, tuz, süzme yağ ve sirke ekleyerek lezzetli bir yemek yapılabilir. Bu seçeneklerle hem sirkeye daha rahat bir geçiş yapmış olursunuz hem de mide rahatsızlığı bulunanlar için daha hafif bir seçenek olur.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif