sandviç günü

SANDVİÇ GÜNÜ

Kimi zaman yoğun bir gününüzde en mantıklı seçim olan kimi zamansa yolculuklarınızın vazgeçilmezi olan sandviçlerden bahsedeceğiz bugün. Çantanıza atıp gün içinde tüketmeyi tercih edebileceğiniz bu pratik sandviçlerin tabii ki sağlıklı olması gibi lezzetli olması da önemli.

Peki lezzetli ve sağlıklı bir sandviç nasıl olmalı?

Birinci adım tabii ki ekmek seçimi.  En önemli karbonhidrat kaynaklarından ekmek, hem lezzet hem de çıtırlık açısından sandviçin en temel parçası. Tabii ki tam buğday veya tam tahıl ekmeklerini seçmekte fayda var. Böylelikle hem daha doyurucu hem de lif bakımından daha zengin sandviçler yapabilmek mümkün.

Ekmeği seçtikten sonraki adım ise içini doldurmak. Sandviçin içine peynir, ton balığı, tavuk, köfte ya da sebze eklenebilir. Burası tamamen hayal gücünüze ve damak zevkinize kalmış. Ancak tabii ki birkaç küçük önerim olacak.

Peynir seçimiyle yaptığınız sandviçe peynir çeşidi fark etmeksizin domates, marul, salatalık gibi yeşillikler ekleyebilirsiniz. Ayrıca ekleyeceğiniz zeytin ezmesi ya da az miktarda zeytinyağı ile bu lezzeti daha da arttırabilirsiniz. Yine üzerine ekleyeceğiniz karabiber, kekik gibi baharatlar ve taze fesleğen, nane gibi otlar hem lezzeti hem iştah kabartan görünüşü hem de sağlıklı besin öğelerini sandviçinizde arttıracaktır.

Tavuk, köfte, kıyma, ton balığı da sandviçte kullanabileceğiniz et ürünlerinden. Ton balığı tercih ederseniz yağını biraz süzmeniz gerekebilir. Yine içine domates, salatalık, yeşillik ekleyebilirsiniz. Hatta isterseniz ton balığını azıcık salça ile tavada biraz pişirip ekmeğinizin içine öyle de ekleyebilirsiniz. Yalnız et ürünleri içeren sandviçinizi zehirlenmemek için çok fazla bekletmeden tüketmekte tabii ki fayda var.

Peki, vejetaryenler ya da sebzeli sandviç tüketmek isteyenler ne yapabilir? Fırında közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, yine fırında közlenmiş domates ile hem lezzetli hem de sağlıklı bir sandviç yapmak mümkün. İçine lor peynir ya da rendelenmiş beyaz peynir de eklerseniz lezzeti artacaktır.

Tabii ki sandviçlerin içine koyduklarınız kadar koymadıklarınız da önemli. Sandviçlere neler koyulmamalı? Salam, sosis gibi işlenmiş etler kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere vücutta pek çok sisteme zarar verdiğinden sandviçlerde kullanılmamalı. Yine ketçap mayonez gibi katkı maddeleri içeren yağlı soslar yerine de sandviçlerde zeytinyağı ve baharatlardan hazırlanan soslar kullanılabilir.

Bu arada sandviçinizi yanında taze sıkılmış meyve suyu, süt, kefir ile tüketebilirsiniz ancak kola, şekerli hazır meyve suları, şekerli soğuk çaylar tercih etmemelisiniz.

Hepimizin canı güzel bir sandviç çektiyse, o zaman artık mutfağa. 