Salata Deyip Geçmeyin!

Diyete başlayan herkesin kilo verme serüveni boyunca en büyük yol arkadaşı salatalar… Artık pek çok restoranın ana yemek menüsünde yer alan salatalar sandığımız kadar masum olmayabilir. İçerisine eklenen besinlerle bazen bir hamburgerden daha yüksek kaloriye sahip salatalar oluşturulabiliyor.

Marul, roka, maydanoz, dereotu, tere gibi posa ve vitamin içeriği bol yeşillikler salataların temelini oluşturuyor. Fakat hiçbir salata bununla kalmıyor. İçerisine eklenen mısır, kroton ekmek, patates, buğday, kinoa, peynirler, et, tavuk, ton balığı ve soslarla bir tabldot menü kalorisine ulaşmak mümkün! Salatanın bir öğün yerine geçebilmesi ve ana yemek olarak tüketilebilmesi için bu besinlerin eklenmesi şart fakat miktarlarına ve pişirilme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bol yeşillik, domates, salatalık, biberler, turp, lahana ve havuç salatamızda rahatça kullanabileceğimiz  besinlerdir. Bunların yanında ihtiyaç duyacağımız ekmek yerine salatamıza patates, mısır, buğday, kinoa gibi tahıl grubu besinler eklenebilir. Böylece hem daha renkli hem daha lezzetli hem de besleyici bir salata oluşturmuş oluruz. Fakat bunu yaparken 1 dilim ekmek yerine 1 orta boy patates, 2 yemek kaşığı mısır, 2 yemek kaşığı buğday veya kinoa kullanabileceğimizi unutmamalıyız.

Nohut, kuru fasulye, mercimek, meksika fasulyesi, barbunya, börülce gibi kuru baklagillerin eklendiği salatalar hem göze hem mideye oldukça hitap eden sonuçlar meydana getiriyor. Protein içeriği de oldukça yüksek olan kurubaklagilleri de salatamıza eklerken yaklaşık 4 yemek kaşığı gibi bir ölçüde tutmak, gereken dengeyi kurmamız açısından son derece önemli olacaktır. Kurubaklagil içeren salatalarımızı ayran veya yoğurt ile desteklersek hem besin içeriğini daha da zenginleştirmiş hem de salatamızın doyuruculuğunu arttırmış oluruz.

Özellikle restoran menülerinde bulunan salataların olmazsa olmazları tavuk, biftek, peynir ve ton balığı… Salatamızı oluşturan akdeniz yeşilliklerinin bunlar gibi protein kaynakları ile desteklenmesi doygunluk hissini arttırmak için son derece faydalıdır. Bu şekilde etli/tavuklu bir salata ile geçireceğimiz bir öğünde, hem tüketilecek et/tavuk porsiyonunu kısıtlamış oluruz hem de bol yeşillik ve posa tüketmiş oluruz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken salatalarda kullanılan et, tavuk ve peynirlerin kızartılmış, panelenmiş olmaması. Bunun yerine ızgara, haşlama ve füme olarak tercih edilebilir.

Rengarenk salata kâselerini oluştururken eklenen ceviz, badem, keten tohumu, susam, çörek otu gibi yağlı tohumları ve avokado, zeytin, hindistan cevizi gibi yağlı besinleri göz ardı etmemiz mümkün değil. Her biri oldukça faydalı yağ asitleri içerse de zayıflama diyetleri söz konusu olduğunda bu besin grubu tüm masumiyetini yitiriyor ne yazık ki! Eğer salatamıza bu besinlerden herhangi birini ekleyeceksek salatamızda kullanacağımız zeytin yağından fedakarlık etmemiz gerekmektedir. 2 tatlı kaşığı avokado, 10 adet fındık, 10 adet badem, 2 tam ceviz veya 5 adet zeytin 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yerine kullanılabilir.

Salataların en büyük tuzakları ise sosları! Sipariş vermeden önce içerisinde bulunan sosları mutlaka inceleyin. Salatalara eklenen pek çok sos aşırı miktarda yağ içerir ve kalori değerleri oldukça yüksektir. Bu soslar yerine salatanızı sossuz isteyip yanına sirke, zeytin yağı, limon ve baharat isterseniz, kendi sosunuzu kendi istediğiniz gibi hazırlamış olursunuz. Yine de canınız diğer salata soslarından çekiyorsa sosu yanında ayrıca isteyip az miktarda eklemenizde fayda var. Bazı sosların 2 yemek kaşığı miktarlarının kalori değerleri ise şu şekilde:

Salata sosuEnerji Değeri (Kalori)
İtalyan sos160 kkal
Light italyan sos15 kkal
Fransız sosu135 kkl
Sezar sos120 kkal
Gurme parmesan150 kkal
Pesto sos90 kkal
Dijon sirke60 kkal
Balzemik sirke90 kkal
Limon suyu8 kkal
Sirke4 kkal
Zeytinyağı180 kkal
Nar ekşisi52 kkal