Obezite ve kısırlık!

Obezite ve kısırlık, son yılların ciddi artış gösteren iki problemi olarak görülüyor. Peki, obezite doğrudan kısırlığı nasıl etkiliyor? Obezite ve kısırlık arasında ki bağlantı nedir?

Kadınlarda obezite ve kısırlık!

Östrojen hormonu, kadınlar için regl döngüsünün düzenlenmesi, göğüs oluşumunu sağlaması, üremenin gerçekleşmesi gibi olumlu etkilere sahiptir. Hipofiz bezinden salgılanan östrojen hormonu ise üreme çağında olan kadınlar için daha fazla salgılanmaktadır. Obezite ile pek çok hormon dengesi bozulduğu gibi artan yağ hücreleri sonucunda da östrojen hormonu miktarı da artış göstermektedir. Östrojen hormonu arttıkça yumurtalama azalır ve kısırlığa neden olur! Bu sebeple obezite ve kısırlık arasında ciddi bir bağlantı durumu söz konusudur. Obezitenin bayanlarda açtığı bir diğer üreme problemi ise polikistik over olarak bilinmektedir. Beden – kitle endeksinin artış bakımından Local Endokrin ve Metabolik bozukluklara neden olmaktadır. Bununla beraber ise küçük ve olgunlaşmamış olan yumurtalar (polikistik over) oluşmaktadır.

obezite ve kısırlık

Bayanlarda obezite ve kısırlık gibi negatif etkilerin belirtileri;

  • Adet düzensizliği
  • Kısırlık belirtileri
  • Artan düşük riskleri
  • Gebelik diyabetleri
  • Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riski
  • Artan sezaryen doğum riski
  • Prematüre doğumlar
  • Bebekte oluşan omurilik problemleri
  • Aşırı kilolu bebek
  • Doğum sürecinin uzaması

Erkeklerde obezite ve kısırlık!

Erkeklerde ise bayanlara nazaran yağ dokusunun artmasıyla testoteron (erkeklik hormonu) miktarı azalır, östrojen miktarı artar. Bununla beraber sperm miktarında azalmalar meydana gelir. Erkek yumurtalık bölgesinde artan yağlanma ise bölgesel olarak vücut ısısını arttırmaktadır. Testis damarlarında genişlemeler olur ve sperm kalitesi / üretimi konusunda azalmalar meydana gelir.

Genel olarak obezite hastalığı, hem kadınlarda, hem de erkeklerde kısırlığı doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda direkt olarak etki gösteren bu durum, dolaylı yoldan bebek ve anne sağlığını etkiler. Yapılan pek çok çalışmada net olarak görülmüştür ki, %5 ila %10 arasında ağırlık kaybı doğurganlığı ciddi oranda arttırmaktadır!

Obezite ve kısırlığın tüp bebek tedavisinde etkisi!

Tüp bebek tedavisinde ise obezite hastalığının dozu ve süresini bilmek oldukça önemlidir. Ayrıca tedavi sürecinde kullanılacak olan ilaç ve hormonlarla kiloda da bir miktar kadar artışlar gözlemlenebilir. Tedavi öncesi beden kitle endeksi normal aralıkta (20 ila 25) olması önem taşımaktadır.