meme kanseri

Meme Kanseri ve Beslenme Önerileri

Kanser, sağlıklı hücrelerin fonksiyonunun bozulması ve sağlıksız hücrelerin büyüyüp yayılmasıyla karakterize bir hastalıktır.

Erkeklerde görülme sıklığı daha yüksek olan bu hastalığın tanımlanmış 200’den fazla türü bulunmaktadır. Dünya genelinde hem kadın hem erkeklerde en fazla görülen kanser türü akciğer kanseridir. Yalnızca kadınlara bakıldığında en yaygın görülen tür meme kanseri iken erkeklerde akciğer ve prostat kanseri ilk sırada bulunmaktadır.

Meme kanseri dünya çapında kadınlarda görülme oranı yüksek bir kanser türü olsa da gelişen tarama ve tanı yöntemleri, tedavi seçenekleri sayesinde kanser türleri arasında ölüm oranı düşük seyreden bir türdür.

Ülkemizde meme kanseri taramaları ulusal kanser tarama programı önerilerine göre uygulanmaktadır. Buna göre 20-40 yaş aralığındaki kadınlara ayda bir kendi kendine meme muayenesi, 40-69 yaş aralığındakilere ise ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve 2 yılda bir mamografi çekimi önerilmektedir.

Meme kanseri, beslenme durumunun yakından takip edilmesi gereken türlerden biridir. Araştırmalara göre, meme kanseri hastalarında yağ oranının düşük olması ve ideal kilo aralığında olmak nüksleri azaltmaktadır. Meme kanseri tedavisi boyunca ve sonrasında uygulanması gereken beslenme ve yaşam önerileri şu şekildedir:

  • Sağlıklı kilo korunmalıdır.
  • Günlük yeterli miktarda kaliteli protein (hayvansal kaynaklı besinlerden gelen protein) alınmalıdır.
  • Günlük tüketilen yağ miktarına dikkat edilmelidir. Örneğin bir kilogram sebze yemeği için en fazla 2 yemek kaşığı yağ kullanılmalıdır.
  • Sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Yapılan çalışmalarda omega-3 yağ asitlerinin kanser oluşma riskini azalttığı ve tedavi sırasında meydana gelen yan etkileri iyileştirdiği görülmüştür. Günlük besin alımına omega-3 yağ asitleri eklenmeli (ceviz ve deniz ürünlerinde bulunur)  bununla birlikte doymuş yağ alımı (tereyağı, iç yağı, Hindistan cevizi yağı gibi)  kısıtlanmalıdır.
  • İşlenmiş karbonhidratlar yerine tam tahıllı besinler tercih edilmelidir.
  • Antioksidan içeriğinden ve vitamin mineral eksikliklerini önlemek amacıyla günde 5-9 porsiyon meyve sebze tüketimi önerilmektedir.
  • Tuz içeriği yüksek olan turşu gibi besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Besinlerin saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi gibi tüm adımlarda tüm hijyen kurallarına uyulmalıdır.
  • Kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimi sınırlanmalıdır.
  • Buharda pişirme, fırınlama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Şeker ve şeker içeren besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Meme kanseri hastalarında dikkat edilmesi gereken bazı besinler ve bileşenler bulunmaktadır. Soya, keten tohumu gibi fitoöstrojen özelliği olan (östrojen hormonunu taklit eden) besinlerin tüketiminin özellikle hormon reseptör pozitif hastalarda sınırlandırılması gerekebilir. Bunların dışında, selenyum, çinko, E ve C vitaminleri gibi antioksidanlardan zengin beslenmeye, kemik erimesi riskine karşı yeterli kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat edilmelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif