Laktoz intoleransı nedir?

Laktoz, sütte bulunan doğal şeker miktarına verilen isimdir. Bağırsakta salgılanan “Laktaz” enzimi ile sindirilir. Laktaz enzimi üretiminde oluşan problemler nedeniyle enzimin yoksunluğu veya azlığı durumlarında, süt şekerinde yer alan bu laktoz miktarının sindirimi gerçekleşmemektedir. Bunla beraber oluşan sağlık problemine ise Laktoz intoleransı ismi verilmektedir.

Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı hastalığı ne zaman ortaya çıkar?

Doğuştan genler yoluyla aktarılabileceği gibi, ileri yaşlarda, yetişkinlik dönemlerinde de gözlemlenebilir. Aynı anda kalıcı bağırsak hasarlarını da tetikleyen bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Laktoz intoleransının belirtileri ise şöyle sıralanmaktadır;

  • Süt tüketildikten sonra oluşan karın ağrıları
  • Süt tüketimi sonrasında gaz sıkışması
  • Süt tüketimi sonrasında oluşan ishal rahatsızlıkları

Gibi sorunlarla ortaya çıkabilir, gözlemlenebilir. Birçok diyetiysen ise Laktoz intoleransı hastalığı yaşayan bireyler için beslenmeden sütün çıkartılmasını veya son dönemlerde markaların ürettiği %100 Laktozsuz ürünlere yönelmelerinin altını çizmektedir.

Laktozsuz ürünler tüketilebilir mi?

Eğer Laktoz intoleransı hastalığı yaşıyorsanız, bu durumda %100 Laktozsuz olduğuna emin olduğunuz ürünleri tüketmenizde fayda var. Bunlar süt, yoğurt, kefir ve peynir türleri arasından seçilebilir. Özellikle yoğurt ve kefir gibi besinler, fermente ürünler yapısında yer alması ve Laktaz enzimini bulundurması sebebiyle, Laktoz intoleransı hastalarının rahatlıkla tüketebileceği ürünler arasında yer almaktadır! Peynir tüketimi yapılırken de olgunlaşma sürecinin 90 günden fazla olmasına dikkat etmek çok önemlidir!
Süte ek olarak süt içeren tüm çorbalar, kekler, kurabiyeler, krakerler ve soslar beslenmeden kesinlikle çıkartılmalıdır! Eğer çıkartamıyorsanız, Laktozsuz damgasıyla üretilen besinlerle hazırlanmış olan bu karışımları tercih etmelisiniz. İçeriği bilinmeyen besinler tüketiyorsanız, ya bu besinlerin içeriği hakkında bilgi almalı; ya da beslenme programınızdan hemen çıkartmalısınız!

Besin eliminasyon diyeti nasıl yapılıyor?

Laktoz intoleransı hastaları, besin eliminasyon diyetini sıklıkla uygulamaktadır. Bu diyeti uygulamak için 1-2 hafta tam tamına programdan şaşmamanız gerekmektedir. Program uygulandıktan sonra ise 1 su bardağı kadar süt tüketilmeli ve önümüzde ki dakikalarda yaşanacak tüm şikayetler izlenmelidir. Eğer aynı sindirim problemleri devam ediyorsa eliminasyon diyetine kesin ve kesin devam edilmelidir! Eğer şikayetler oluşmaz ise süt ve süt içeren besinleri tekrar dozunda bir şekilde tüketebilirsiniz.