hipotiroidi ve beslenme

Hipotiroidi ve Beslenme

Tiroid, boynunuzun dibinde Adem elmasının hemen altında bulunan küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid hormonları büyümeyi, hücre onarımını ve metabolizmayı kontrol etmeye yardımcı olur.  Hipotiroidizm, tiroid bezinin yetersiz miktarda tiroid hormonu üretmesinden kaynaklanır. Hipotiroidizm, iki tiroid hormonu olan triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) seviyeleri çok düşük olduğunda ortaya çıkar. 

Birincil hipotiroidizmin yaklaşık% 90’ına, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla tiroid bezinize saldırdığı bir otoimmün hastalık olan Hashimoto tiroiditi neden olur. Birincil hipotiroidizmin diğer nedenleri iyot eksikliği, genetik bozukluk, belirli ilaçları almak ve ameliyatla tiroid bezinin alınmasıdır.

Diğer zamanlarda tiroid bezi yeterince TSH almaz. Bu, hipofiz bezi düzgün çalışmadığında meydana gelir ve ikincil hipotiroidizm olarak adlandırılır. Yorgunluk, zayıf konsantrasyon veya zihinsel bulanıklık, kuru cilt, kabızlık, üşüme, sıvı tutulması, kas ve eklem ağrıları, depresyon, kadınlarda uzun süreli veya aşırı adet kanaması hipotiroidizm belirtilerindendir. Hipotiroidizm dünya çapında insanların % 1-2’sini etkiler ve kadınları etkileme olasılığı erkeklerden on kat daha fazladır.

Tek başına yiyecekler hipotiroidizmi iyileştirmez. Bununla birlikte, doğru besinler ve ilaçların bir kombinasyonu tiroid fonksiyonunu eski haline getirmeye ve semptomlarınızı en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Tiroid sağlığı için aşağıdaki besin maddeleri önemlidir;

İyot: İyot, tiroid hormonları yapmak için gerekli olan temel bir mineraldir. Bu nedenle, iyot eksikliği olan kişiler hipotiroidizm riski altında olabilir.İyot eksikliği çok yaygındır ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini etkiler. İyot eksikliğiniz varsa, yemeklerinize iyotlu sofra tuzu eklemeyi veya deniz yosunu, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi iyot bakımından zengin yiyecekleri diyetinize ekleyin.Diyetinizden bol miktarda iyot alabileceğiniz için iyot takviyeleri gereksizdir. Bazı araştırmalar, bu mineralden çok fazla almanın tiroid bezine zarar verebileceğini de göstermiştir.

Selenyum: Selenyum, tiroid hormonlarının vücut tarafından kullanılabilmeleri için “etkinleştirilmesine” yardımcı olur.Bu temel mineral aynı zamanda antioksidan faydalara da sahiptir, bu da tiroid bezini serbest radikal adı verilen moleküllerin zarar görmesinden koruyabileceği anlamına gelir.Selenyum açısından zengin yiyecekleri diyetinize eklemek, selenyum seviyenizi artırmanın bir yoludur. Buna Brezilya cevizi, ton balığı, sardalya, yumurta ve baklagiller dâhildir.Bununla birlikte, doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe bir selenyum takviyesi almaktan kaçının. Takviyeler yüksek dozlar içerir ve selenyum yüksek dozlarda alınırsa toksik olabilir.

Çinko: Selenyum gibi çinko da vücudun tiroid hormonlarını “aktive etmesine” yardımcı olur.Çalışmalar ayrıca çinkonun, vücudun tiroid bezine, tiroid hormonları salgılamasını söyleyen hormon olan TSH’yi düzenlemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.Çinko eksiklikleri, gelişmiş ülkelerde nadirdir çünkü çinko, gıda arzında bol miktarda bulunur.Bununla birlikte, hipotiroidiniz varsa, istiridye ve diğer kabuklu deniz ürünleri, sığır eti ve tavuk gibi çinko açısından daha zengin yiyecekler yemeyi ihmal etmemelisiniz.

Bazı besinler tiroid sağlığını olumlu etkilediği gibi guatrojen besinler de hipotiroidizmi olanların sağlığına zarar verebilir.

Guatrojenler: Guatrojenler, tiroid bezinin normal işlevine müdahale edebilen bileşiklerdir.Adlarını, hipotiroidizm ile ortaya çıkabilecek genişlemiş bir tiroid bezi olan guatr teriminden alırlar.Şaşırtıcı bir şekilde, birçok yaygın gıda, dâhil olmak üzere guatrojen içerir. Bunlar soya ile yapılan tüm ürünler, lahana, brokoli,  karnabahar, tatlı patates,  ıspanak gibi sebzeler, şeftali, çilek gibi meyveler, fındık, çam fıstığı, yer fıstığı gibi yağlı tohumlardır.Teorik olarak, hipotiroidizmi olan kişiler guatrojenlerden kaçınmalıdır. Bununla birlikte, bu yalnızca iyot eksikliği olan veya çok miktarda guatrojen yiyen insanlar için bir sorun gibi görünmektedir.Ayrıca guatrojen içeren yiyeceklerin pişirilmesi bu bileşikleri etkisiz hale getirebilir.

Hipotiroidizm  ve Beslenme Tedavisi

Tek başına diyetinizi değiştirmek normal tiroid hormon düzeylerini geri kazanmak için yeterli olmasa da, bazı gıdalardan kaçınmak ve diğerlerinden daha fazlasını yemek vücudunuzun bu hormonları emilimini artırabilir.

Araştırmalar, soya fasulyesi ve soya bakımından zengin gıdalardaki fitoöstrojenlerin, tiroid hormonları üreten bir enzimin aktivitesini engelleyebileceğini öne sürüyor. Bir çalışma, soya takviyesi tüketen kadınların hipotiroidizm geliştirme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Bazı hipotiroidizm türleri, iyot eksikliğinden kaynaklanır. Bu gibi durumlarda iyotlu tuz veya iyotla zenginleştirilmiş yiyecekler kullanmak faydalı olabilir. Ancak çok fazla iyot yemek ters etkiye sahip olabilir ve tiroid bezi aktivitesini baskılayabilir.

            Genellikle yüksek lifli diyet tavsiye edilse de, tiroid ilaçlarını aldıktan hemen sonra çok fazla lif tüketilmesi emilimini etkileyebilir. Yüksek lifli bir öğün yemeden önce iki saat bekleyin (yaklaşık 15 gramdan fazla lif içeren bir öğün).

Brokoli, lahana, ıspanak, ve brüksel lahanası gibi lif bakımından zengin turpgillerden sebzeler tiroid ilaçlarının emilimini engelleyebilir. İlacınızı aldıktan hemen sonra sabahları bu tür ürünlerin miktarını azaltmak yardımcı olabilir.

Bazı İpuçlarıyla Hipotiroidizmde Sağlıklı Kiloyu Korumak Mümkün

Bol bol dinlenin. Her gece 7-8 saat uyumayı hedefleyin. Bundan daha az uyumak, özellikle göbek bölgesinde yağ alımıyla bağlantılıdır.

Dikkatli bir şekilde yemek yemek. Ne yediğinize, neden yediğinize ve ne kadar hızlı yediğinize dikkat etmek yemekle daha iyi bir ilişki geliştirmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca kilo vermenize yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Yoga veya meditasyonu deneyin. Yoga ve meditasyon stresi azaltmanıza ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca sağlıklı bir kilonuzu korumanıza yardımcı olduklarını gösteriyor. Diyetinizdeki karbonhidrat kaynaklarını azaltarak doğru kaynaklara yönelin. Bununla birlikte, ketojenik bir diyet denemekten kaçının çünkü çok az karbonhidrat yemek tiroid hormon seviyenizi düşürebilir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif