cilt bakımı

Cilt Sağlığını Korumanıza Yardımcı Olacak 9 Besin

Beslenmenin sağlığınızı korumada çok önemli olduğu bir gerçek. Sağlıksız bir diyet metabolizmanıza zarar verebilir, kilo almanıza neden olabilir ve hatta tüm organlarınıza zarar verebilir. Yedikleriniz tüm vücudu etkilerken cilt sağlığını da önemli oranda etkiliyor elbette. Yüksek oranda işlenmiş ürün, trans yağ asitleri, kek, pasta, bisküvi gibi şekerli besin tüketimi cildi daha hızlı yaşlandırırken bazı besinler cildinizin daha güzel görünmesi için uğraşıyor. Hangi besinlerin cildinizi güzelleştirdiğine gelin hep birlikte bir göz atalım.

1. Yağlı balık

Somon, uskumru ve ringa gibi yağlı balıklar sağlıklı ciltler için mükemmel yiyeceklerdir. Cilt sağlığını korumak için önemli olan zengin omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Cildin kalın, esnek ve nemli kalmasına yardımcı olmak için omega-3 yağ asitleri diyette bulunmalıdır.

Balıktaki omega-3 yağları, kızarıklık ve sivilceye neden olabilecek iltihaplanmayı azaltır. Hatta cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı daha az hassas hale getirebilirler.   Bazı araştırmalar, balık yağı takviyelerinin, sedef hastalığı ve lupus gibi cildinizi etkileyen enflamatuar ve otoimmün koşullarla savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yağlı balıklar aynı zamanda cildiniz için en önemli antioksidanlardan biri olan E vitamini kaynağıdır. Cildinizi serbest radikallerden ve iltihaplanmalardan kaynaklanan hasarlara karşı korumaya yardımcı olmak için yeterli düzeyde E vitamini almak çok önemlidir.

2. Avokado

Avokado, sağlıklı yağları içerir.  Bu yağlar, cildinizin sağlığı da dâhil olmak üzere vücudunuzdaki birçok işleve fayda sağlar. Cildin esnek ve nemli kalmasına yardımcı olmak için bu yağlardan yeterince almak çok önemlidir. Yapılan çalışmalar avokadonun cildinizi güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabilecek bileşikler içerdiğini de göstermektedir.

Avokada C vitamini içeriğiyle de cilt sağlığına katkı sağlar. Cildinizi güçlü ve sağlıklı tutan temel yapısal protein olan kolajen oluşturmak için cildinizin C vitaminine ihtiyacı vardır. C vitamini ayrıca cildinizi güneşin ve çevrenin neden olduğu ve yaşlanma belirtilerine yol açabilecek oksidatif hasardan korumaya yardımcı olan bir antioksidandır.

3. Ceviz

Ceviz, vücudunuzun dışarıdan alması gereken yağlar olan esansiyel yağ asitleri için iyi bir kaynaktır. Hem omega-3 hem de omega-6 yağ asitleri bakımından diğer birçok kuruyemişten daha zengindirler.  Öte yandan, omega-3 yağları cildiniz de dâhil olmak üzere vücudunuzdaki iltihabı azaltır.

Ceviz iyi bir çinko kaynağıdır. Çinko cildinizin bir bariyer görevi görmesi için çok önemlidir. Yara iyileşmesi ve hem bakteri hem de iltihaplanma ile mücadele eder. Ceviz iyi bir temel yağ, çinko, E vitamini, selenyum ve protein kaynağıdır ve bunlar cildinizin iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir.

4.Tatlı patates

Beta karoten, bitkilerde bulunan bir besindir. Provitamin A olarak işlev görür, bu da vücudunuzda A vitaminine dönüştürülebileceği anlamına gelir. Beta karoten havuç, ıspanak ve tatlı patates gibi sebzelerde bulunur. Beta karoten gibi karotenoidler, doğal bir güneş kremi gibi davranarak cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu antioksidan tüketildiğinde cildinize dâhil edilir ve cilt hücrelerinizin güneşe maruz kalmasını önlemeye yardımcı olur. Bu, güneş yanığı, hücre ölümü, kuru ve kırışık cildi önlemeye yardımcı olabilir.

5. Brokoli

Brokoli, çinko, A vitamini ve C vitamini dâhil olmak üzere cilt sağlığı için önemli olan birçok vitamin ve mineralle doludur. C vitamini, cildinizi güçlü tutan yapısal protein olan kolajen oluşturmak için de gereklidir. Aynı zamanda beta karoten gibi çalışan bir karotenoid olan lutein içerir. Lutein, cildinizin kurumasına ve kırışmasına neden olabilecek oksidatif hasardan korumaya yardımcı olur.

Brokoli çiçekleri ayrıca bazı etkileyici potansiyel faydalara sahip olan sülforafan adı verilen özel bir bileşik içerir. Bazı cilt kanseri türleri de dâhil olmak üzere kanser önleyici etkileri vardır.  Sülforafan cildin güneşten zarar görmesine karşı güçlü bir koruyucu ajandır.  Araştırmalar, sülforafanın cildinizdeki kolajen seviyelerini korumaya da yardımcı olabileceğini göstermektedir.

6. Domates

Domates harika bir C vitamini kaynağıdır ve likopen dahil olmak üzere tüm ana karotenoidleri içerir. Beta karoten, lutein ve likopenin cildinizi güneşin neden olduğu hasara karşı koruduğu gösterilmiştir. Ayrıca kırışmayı önlemeye yardımcı olur. Domates gibi karotenoid açısından zengin yiyecekleri peynir veya zeytinyağı gibi bir yağ kaynağıyla birlikte tüketmek karotenoid emilimini arttırır.

7. Bitter çikolata

Çikolata yemek için bir nedene daha ihtiyacınız varsa, o neden kakaonun cildiniz üzerindeki etkileridir. Yapılan bir çalışmada katılımcılara 6-12 hafta süreyle antioksidan bakımından zengin kakao tozu tükettirilmiştir. Kakao tozu tüketenlerin ciltleri daha nemli, daha pürüzsüz, güneş yanığına daha az duyarlı olduğu gözlemlenmiştir. Başka bir çalışma, günde 20 gram yüksek kakaolu bitter çikolata yemenin, düşük kakaolu çikolata yemeye kıyasla cildinizin yanmadan önce iki kat daha fazla UV radyasyonuna dayanmasını sağladığını bulmuştur.

Özetlemek gerekirse, kakao, cildinizi güneş yanığına karşı koruyabilecek antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar ayrıca kırışıklıkları, cilt kalınlığını, hidrasyonu, kan akışını ve cilt dokusunu iyileştirebilir. Faydaları en üst düzeye çıkarmak ve eklenen şekeri minimumda tutmak için en az % 70 kakaolu bitter çikolata tüketmeye özen gösterin.

8. Yeşil çay

Yeşil çayda bulunan güçlü bileşiklere kateşin denir ve cildinizin sağlığını çeşitli şekillerde iyileştirmeye çalışır. Diğer antioksidan içeren yiyecekler gibi, yeşil çay da cildinizi güneşin zararlarına karşı korumaya yardımcı olabilir. 60 kadını içeren 12 haftalık bir çalışma, her gün düzenli olarak yeşil çay tüketmenin güneşe maruz kalma kızarıklığını % 25’e kadar azaltabileceğini bulunmuştur. Yeşil çay ayrıca cildinin nemini, pürüzlülüğünü, kalınlığını ve elastikiyetini iyileştirmeye yardımcı olur. Cildi hasara ve yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olur.

9. Kırmızı üzüm

Kırmızı üzümler, kırmızı üzümlerin kabuğundan elde edilen bir bileşik olan resveratrol içermesiyle ünlüdür. Resveratrol, aralarında yaşlanmanın etkilerini azaltan çok çeşitli sağlık yararları ile tanınır. Araştırmalar resveratrolün, cilt hücrelerine zarar veren ve yaşlanma belirtilerine neden olan zararlı serbest radikallerin üretimini yavaşlatmaya da yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Cilt sağlığını en iyi şekilde korumak için tüm bunların yanında tüm besin ve besin öğelerini yeterli düzeyde almak ve sıvı ihtiyacını karşılamak da önelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif