ekmek

Diyetisyenlerin en sevdiği besin EKMEK!

Ekmek yıllarca kilo vermek isteyenler tarafından ilk vaz geçilen besin oldu. Zayıflamak isteyen herkes öğünlerinden ekmeği çıkarttı. Halbuki ekmek bu davranışların hiç birini hak etmiyordu.

Kişiye özel planlanan her diyetin belirli bir karbonhidrat-protein-yağ dengesi vardır. Ve bu dengeyi sağlarken günlük ihtiyaç duyulan enerjinin %55’i yani yarısından fazlası karbonhidratlar tarafından karşılanmaktadır. Çünkü vücudun öncelikli olan enerji kaynağı karbonhidratlardır. Eğer vücuda yeterli karbonhidrat alınmazsa ihtiyaç duyduğu enerjiyi proteinlerden karşılayacaktır. Buda vücutta çeşitli metabolik olaylar için kullanılması gereken proteinlerin enerji için harcanmasına dolayısıyla metabolik fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır.

Beynin tek enerji karbonhidratlardır. Karbonhidratların çıkartıldığı diyetlerin uygulanması sonucu ciddi beyin hasarları meydana gelmesi olasılığı oldukça yüksektir.

Günlük hayatımızda karbonhidratı tatlılardan, hamur işlerinden, pilavlardan, makarnalar, çorbalardan, ekmeklerden ve daha pek çok kaynaktan edinebiliriz. Fakat kaliteli karbonhidratın en güzel kaynakları kuru baklagiller, tam tahıllı ekmekler ve meyvelerdir.

Ekmek düşük glisemik indekse sahip olması ve bol diyet lifi içermesi nedeniyle zayıflamaya yardımcı olan bir besindir. Sindirimi daha ağızda başlaması nedeniyle beyne giden tokluk sinyalleri çok daha hızlı hareket eder. Aynı zamanda kan şekerini dengelemesi, tok tutması gibi özellikleriyle iştahı dengelemeye de yardımcı olur. Böylece geri dönüşü olmayan kolay ve kalıcı kilo kaybını sağlar.

Tüm tahıl ürünleri gibi ekmekte B12 vitamini hariç tüm B grubu vitaminlerini bolca içermektedir. Bu sayede B vitaminleri eksikliğinde oluşabilecek halsizlik, baş ağrısı, kansızlık, uyku problemleri, depresyon, hafıza problemleri ve doğum kusurları gibi sorunların çözülmesine de yardımcı olur.

Tabii ekmek tüketirken türüne çok dikkat etmeliyiz. Beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek olmasından dolayı, kepekli ekmek ise mineral emiliminde problemlere yol açmasından dolayı tercih edilmesi önerilmeyen ekmek çeşitleridir. Bunlar yerine tam buğday, çavdar, ruşeymli, çok tahıllı gibi ekmek türleri tavsiye edilir. Bu ekmekler hem lezzetleriyle hem de sağlığa olan faydalarıyla sofralarımızın baş köşesini hak ediyorlar.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif