kaktüs meyvesi

Kaktüs Meyvesi

Kaktüs bitkileri tropikal Amerika kökenlidir. Kaktüs meyveleri Kuzey Meksika, Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketilmektedir. Ülkemizde de Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.  Yaprak başına 6- 12 adet arasında değişen silindirik meyve olgunlaşmamış halde yeşil ve olgun halde sarı-kırmızı renktedir. Kaktüs meyvesinin perikarbı meyvenin % 33-55’ini, pulbu ise % 45- 67’sini içerir. Ayrıca pulp kısmının % 2-10’u çekirdekten ibarettir.  Hint inciri meyvesi kalın bir meyve kabuğuna sahip çok çekirdekli yumuşak bir meyvedir. 100 gram kaktüs meyvesi 41 kkal enerji içerir. 100 gram kaktüs meyvesinin 87,55 gramı su, 0,73 gramı protein, 0,51 gramı yağ, 9,57 gramı karbonhidrat, 3,6 gramı liften oluşur.

Kaktüs Meyvesinin Sağlık Açısından Faydaları

Kaktüs bitkileri, meyvelerini içeren parçalarına göre çok büyük bir çeşitlilik ile karakterize edilir ve kimyasal bileşimi de büyük değişkenlik gösterir. Kaktüs meyvelerinin deri ve kağıt hamuru rengi, pulpa dokusu, şeker içeriği ve meyve suyu asitliği besin ve fonksiyonel bileşiklerin varlığı, yoğunluğu ve aktivitesi ile doğrudan ilişkilidir.  Kaktüs meyveleri çeşitlerinde fitokimyasalların varlığı antioksidan, anti-inflamatuar, antikanser, antiviral, analjezik, anti-LDL kolesterol peroksidasyonu, hipoglisemik ve antimikrobiyal aktivite gösterir. Özellikle polifenoller, vitaminler, çoklu doymamış yağ asitleri ve amino asitlerdeki zengin bileşimi, büyük bir ekstraksiyon yöntemi paneli kullanılarak vurgulanmıştır. Tanımlanan doğal kaktüs bileşikleri ve türevlerinin, anti-enflamatuar, antioksidan, antimikrobiyal ve nöro-koruyucu özellikler dahil olmak üzere biyolojik olarak birçok faalyetinin olduğu gösterilmiştir.

Kaktüs meyvesinin vitaminleri, antioksidanları ve çeşitli flavonoidleri, özellikle de oldukça etkili bir radikal süpürücü olan kuersetin 3-metil eteri içerir. Kaktüs yapraklarının antiülser etkileri kanıtlanmıştır. Kaktüs bitkisine ait meyvelerin antienflamatuar ve ağrı kesici etkilere sahip olduğu bildirilmiştir.

Normal toprak koşulları altında yetişen kaktüs meyvesi fazla kan şekerinin yağa dönüşümünü azaltan, toplam kolesterol, trigliserit ve düşük yoğunluklu lipit seviyelerini azaltan, bağışıklık ve sinir sistemini güçlendiren, oksidatif stresi azaltan, serbest radikalleri süpüren, gastriti tedavi eden, hiperglisemi ve aterosklerozu azaltan ve tip II diyabetle prostat hipertrofisini önleyen özellikleri doğal olarak içerir. Hint incirinin insan kanındaki glukoz ve kolesterol seviyelerini düşürebildiği ve düşük yoğunluklu lipoprotein bileşimini değiştirebildiği deneysel çalışmalarla ispatlanmıştır.

Kaküs Meyvesi Kullanım Alanları

Kaktüs yaprağı sağlık, beslenme ve kozmetik sektöründe çörek otu tohumlarından elde edilen çay, reçel, meyve suyu ve yağ formlarında kullanılmaktadır. Farklı ülkelerde farklı sağlık problemleri için bitkisel bir ilaç olarak kullanılır. Örneğin, Sahra-altı geleneksel tıp farmakopesinde kaktüs çiçekleri ve meyveleri anti-ülserojenik veya antidiarreal ajanlar olarak verilir.

Kaktüs meyvesi ve diğer dikenli türlerin ısıtılan yaprakları, Yerli Amerikalı’lar tarafından romatizma ve eklem iltihabında bölgesel olarak lapa şeklinde uygulanmıştır. Haşlanmış yapraklar gözlerdeki iltihabı yıkayarak gidermeyi sağlamıştır. Yaprak suyu ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeye yardımcı olmak için yanıklar ve yaralar, sıyrıklar ve çıngıraklı yılanın soktuğu bölgeler üzerine uygulanmıştır. Amerikalı Kızılderililer romatizma için bölgesel olarak meyve kısmından da faydalanmıştır, kaynatılmış meyvelerinin dahilen tüketiminin müshil etkisi olduğu belirlenmiştir.

Hint inciri meyvelerinden ekstrakte edilen pigmentler gıda, kozmetik ve ilaç preparatlarında katkı maddesi olarak kullanılır. Hint inciri meyveleri genellikle taze olarak tüketilmekle birlikte, meyvenin sezonunun kısa olmasından dolayı soğukta depolamayla meyvenin temin edilme süresinin uzatılmasıyla ilgili çalışmalar artmaktadır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif