Diyabetliler Neden Diyetisyene Başvurmalıdır?

            Diyabet, basit gibi görünen fakat vücuttaki organların çoğuna zarar verebilen, beslenme ile doğrudan ilişkili bir hastalıktır. Kan glukoz düzeylerinin sürekli yüksek seviyelerde olması bu organlardan en çok da kalp-damar, böbrek ve göz sağlığını etkilemektedir. Kaliteli bir hayat sürmenin ilk şartı kan glukoz seviyelerini kontrol altında tutmak ve diyabetin neden olabileceği sağlık problemlerini önlemektir. Hal böyle olunca diyabet teşhisi almış kişiler nasıl beslenecekleri konusunda tedirgin olabilmektedir. Bu konuda destek alabilecekleri esas kişiler diyetisyenlerdir.

Bozulmuş kan glukoz düzeylerine sahip bireylerde medikal tedavinin yanında diyet tedavisi de çok önemlidir. Medikal tedavi, tedavilerinin sadece bir bölümünü oluşturur. Tedavinin bir bütün olabilmesi için dengeli beslenmek ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak gerekir. İlaç ya da insülin kullanılsa dahi doğru bir beslenme planı takip edilmediği müddetçe belirli bir noktaya kadar fayda sağlanır.   Ayrıca insülin kullanan bireylerin karbonhidrat sayımı, öğünlere göre insülin dozu hesaplama konusunda eğitim alabilecekleri kişiler yine diyetisyenlerdir. Hangi besinlerin kan glukoz düzeylerini nasıl etkilediğini bilmeleri ve doğru besin tercihleri yapabilmeleri gerekir. İhtiyaçları olan enerji, karbonhidrat, yağ ve protein dengesine göre beslenmek, öğün saatlerini iyi ayarlabilmek bu kişiler için hayati öneme sahiptir. Öte yandan kilo fazlalığı, vücut yağındaki artış da kronik hastalıları tetiklemektedir. Varsa fazla kilolardan kurtulmak da diyabet tedavisinin önemli bir ayağını oluşturur. Diyabetli kişilerin ihtiyaç duydukları besin öğelerini ayarlayabilmek, kişisel özelliklerine  en uygun beslenme tedavi planını çıkarmak ve bunların takibini yapmaktan diyetisyenler sorumludur.

Diyabetli kişilerde sadece kan glukoz düzeyleri göz önüne alınarak bir beslenme planı oluşturulmamalı, bununla birlikte diyabetin neden olabileceği diğer sağlık problemleri de göz önüne alınarak uygun beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Örneğin; kalp-damar ve göz sağlığını destekleyecek besinlerin de diyete eklenmesi, böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilecek besinlerin de diyetten uzaklaştırılması gerekir. Böylelikle diyabetin neden olabileceği akut ve kronik kompikasyonların da önlenmesi ya da minimuma indirilmesi amaçlanır.