kepek ekmek

Beyaz Ekmek Yerine Kepek Ekmeği Tüketirsem Zayıflar Mıyım?

Söz konusu zayıflamak olunca nasıl da her yolu deniyoruz değil mi? Sabahları aç karnına limonlu su içmek, gece yatarken pul biberli yoğurt yemek, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek yemek gibi ortalıkta dolaşan ne kadar da çok diyet mitleri var.  Gerçekten de beyaz ekmek yerine kepekli ekmek yersem zayıflar mıyım? Ya da kaç kilo verebilirim? Gelin bu konuyu daha yakından ele alalım.

Kilo vermek metabolizmasının mantığı şöyledir; harcadığınız enerji aldığınız enerjinin altına düşerse kilo vermeye başlarsınız. Böyle baktığımızda beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tüketirsek bu enerji alımımızı nasıl etkiler? Bir ince dilim beyaz ekmek ortalam 64 kalori içerirken, bir ince dilim kepekli ekmek ortalama 55 kalori içerir. Yani aralarında 9 kalorilik fark vardır özellikle günde 2-3 dilim ekmek tüketen birisinin kilo kaybını pek de etkilemez. Ekmek tüketimi yoğun olan, mesela günde 1 tam ekmek tüketen birini düşünürsek, kepekli ekmeği tercih ettiğinde ortalama 90 kalori daha az enerji almış olur. Bu da zamanla belki 1-2 kilo vermesini sağlayabilir. Yani büyük bir değişim istiyorsak sadece ekmek seçimini değiştirmek yetmez. Tabi beslenmede yapılan müdahalelere sadece kalori açısından da bakmamak gerekir. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmesi posa miktarını arttırıp sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur, iştahı da dengeler. Bu durum da kilo kaybına yardımcı olan bir diğer etmendir. Bunun yanında besinlerin termojenik etkisi de kilo vermede önemlidir. Örneğin; aynı kalorileri almasına rağmen enerjinin çoğunluğunu karbonhidrattan karşılayan biri ile karbonhidrat, protein, yağ alımını dengede tutan birinin kilo kaybı aynı olmayabilir. Çünkü proteinler sindirilirken daha fazla enerji harcanır. Dolayısıyla protein alımı düşük birine göre enerji harcaması daha fazladır.

Özetleyecek olursak, sağlıklı kilo kaybı için enerji alımı kısıtlaması, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivitenin birlikte olması en doğrusudur. Tabi her şekilde beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam tahıllı ekmekleri tercih etmek sağlığımız için daha doğru olacaktır.