tatlı ihtiyacı

Tatlı İhtiyacım Ne Kadar?

Vucüdumuz Tatlı Besinlere İhtiyaç Duyar Mı?

Bu soruya cevap vermek için vücudumuzun hangi besinlere ihtiyacı olduğundan bahsetmekte fayda var. Birçok yaşamsal faaliyetin sürdürülebilmesi, sağlığımızın korunması ve gelişimi için makro ve mikro besin öğelerine ihtiyaç duyarız.  Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar makro besin öğeleri, vitamin ve mineraller mikro besin öğeleridir. Bunun yanında yeterli su tüketiminin de yaşamsal rolü olduğunu unutmamak gerekir. Vücudumuz gerekli enerjiyi sağlamak için öncelikli olarak makro besin öğelerine ihtiyaç duyar. Makro besinleri biraz daha açarsak ana hatlarıyla ekmek, tahıllar (buğday, pirinç vb.), patates, makarna, meyveler, meyve suları karbonhidrat kaynağı,  et, tavuk, balık, yağlı tohumlar protein kaynağı, zeytin yağı, ceviz yağı, ayçiçek yağı, tereyağı gibi tüm yağlar da beslenmemizdeki yağ kaynaklarıdır. Bir besin birden fazla besin öğesini de içerebilir.

tatlılar hangi besin grubu

Tatlılar Hangi Besin Grubuna Dahildir?

Tatlı yapımında genel olarak sofra şekeri olarak bildiğimiz pancar şekerinden elde edilen beyaz şeker kullanılır. Endrüsriyel besinlerin artmasıyla gıdaları tatlandırmada glikoz-fruktoz şurubu gibi nişasta bazlı tatlandırıcıların kullanımı da her geçen yıl artmaktadır. Şeker glikoz ve fruktozun bileşiminden oluşur. Vücuda sadece enerji verir ve başka hiç bir besin değeri yoktur. Şekerler de karbonhidratlar grubuna dahildir. Böyle bakacak olursak amacımız karbonhidrat tüketmekte içerisinde zaten doğal olarak şeker içeren gıdaları günlük olarak diyetimizde barındırıyoruz. Süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, tahıl ve tahıl ürünleri, sebze, meyveler,  bal, pekmez doğal olarak şeker yani karbonhidrat içeren gıdalardandır. Yani vücudumuz aslında ekstra şeker tüketmeye ihtiyaç duymaz. Günlük yeteri kadar enerji alıyorsak fazladan tükettiğimiz tüm şekerli besinler vücudumuzda yağ olarak depolanır. Yeteri kadar enerji almıyorsak ihtiyacımız olan enerjiyi şekerli besinlerle karşılamak da vitamin mineral yetersizliğine yol açabilir.

neden canımız tatlı ister

Neden Canımız Tatlı İster?

Bazen kişiler canım tatlı çekiyor demek ki tatlıya ihtiyacım var diye düşünüp tatlı tüketimine yönlenebiliyor. Canımız sürekli tatlı çekiyorsa bu durum tatlı tüketmeye ihtiyacımız olduğunu değil, bazı beslenme hatalarını tekrarladığımızı gösteriyor. Yeterli ve dengeli beslenmiyorsak, yeteri kadar yağ ve protein almıyorsak, posa tüketimi yetersizse, şekerli ve tatlandırıcılı besinleri çok yüksek tüketiyorsak kan şekerindeki düzenliklerin sonucu olarak daha fazla tatlı tüketmek isteyebiliriz.

tatlı yemeden yaşanır mı

Peki Biz Hiç Tatlı Yemeyelim Mi Dediğinizi Duyar Gibiyim?

Yüksek şeker tüketimi, kalp hastalıkları, diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, kanser hastalıkları gibi bir çok hastalıkla ilişkilidir. Bu nedenle tatlı tüketiminin sıklığını ve miktarını mutlaka kontrol altına almak gerekir. Tatlı tüketmeden yapamıyorum diyorsanız daha sağlıklı daha hafif tatlıları tercih etmekte fayda var. Sütlü tatlılar, içerisindeki sütten gelen kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller ve protein içeriği nedeniyle şerbetli tatlılara göre daha sağlıklı tatlı alternatifleridir. % 80 ve üzeri kakao içeren bitter çikolatalar da sağlığa faydalı bir çok antioksidan  içerir. Kuru meyve, yulaf, tam buğday unuyla hazırlayacağınız  kurabiyeler de sizin için en sağlıklı tatlı tercihleri olacaktır. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmalar da miktarına ve sıklığına dikkat edilerek tüketilebilir.