kapsaisin

ACI BİBERDEKİ KAPSAİSİN MADDESİNİN VÜCUDUMUZA NE GİBİ ETKİLERİ VARDIR?

Kapsaisin maddesi nedir?

Kırmızı pul-toz biber, Solanaceae familyasına ait olan Capsicum annuum L. türünden bir sebzenin kurutularak öğütülmesi sonucu elde edilmektedir. Yemeklerimize lezzet ve acı tat vermesi için sık sık tercih ederiz. Kırmızı biberin etken maddeleri ise kapsaisinoid türü “kapsaisin” ve “kapsinoidlerdir”. Kapsaisin ve dihidrokapsaisin kırmızı bibere yakıcı tat vermektedir.

Kapsaisin Maddesini Tanıyalım

Çalışmalarda kırmızı biberin yağ metabolizmasında, diyabette, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. Ayrıca antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri olduğu da belirtilmektedir. 10 g kırmızı biber, 30 mg kapsaisin içerir. Çoğu çalışmada kapsaisinin günlük tüketim dozlarıyla herhangi bir yan etkisi gözlenmemiştir. Fakat mide rahatsızlıkları, bağırsak sorunları ve hemoroid gibi rahatsızlıklarda dikkatli tüketilmelidir.

Kapsaisin Maddesinin Olumlu Etkileri

Metabolizma hızında önemli bir role sahip olan sempatik sinir sistemi aktivasyonunun kırmızıbiberin içerisindeki etken madde olan kapsaisin artırmaktadır. Kapsaisinoidlerin enerji alımını ve besin seçimini etkileyebileceği belirtilmiştir. Yapılan çalışmalarda kapsaisinin yağdan zengin besin yerine karbonhidrattan zengin besin alımını artırdığı ve toplamdaki enerji alımını azaltabilmektedir. Aynı zamanda artrit, kas ve eklem ağrıları gibi ağrıların hafifletilmesi için üretilen preparatlarda da kapsaisin bulunabilmektedir. Ağrı durumlarında, diyabetik komplikasyonların gelişmesini engellemekte kapsaisin kullanılabilmektedir.

Kapsaisin Maddesinin Yan Etkileri

Yüksek dozda tüketilen kapsaisinoidler, kapsaisinoidlere duyarlı duyu sinirlerinin hasar görmesine yol açarak zararlı etkilere neden olabilmektedir. Oral alımda yüksek miktarlarda tüketilen kırmızıbiber bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishale neden olabilmektedir nedenle birey tükettiği her şeyde öncelikle doza göre tüketim yapmalıdır.

Çağımızın hastalığı obezite üzerinde kapsaisin ne kadar etkili?

Kırmızı biberin etken maddesi olan kapsaisin doygunluk ve besin alımı üzerine de etkileri olduğu gösterilmiştir. Enerji harcamasını artırması nedeniyle zayıflama diyetlerinde tercih edilmektedir. Zayıflama diyeti sonrası ağırlık koruma programlarına kırmızı biber kullanımı da bunu desteklemektedir. Ayrıca kapsaisinin gastrik boşalma hızını yavaşlatarak doygunluğu artırdığı ve bu nedenle diyabetli bireylerde de tercih edilebilmektedir. Fakat tüm bu olumlu etkilere rağmen zayıflama diyetlerinde ve diyabetik bireylerde kullanımı konusunda  miktar belirtmek gibi net öneriler vermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif