Kızartma ve Fast-Food gıdalarının zararları!

Fast-food zararları son dönemlerin en çok araştırılan konularından bir tanesi olarak görülüyor. Bununla beraber muhteşem kombinlenen patates kızartmaları, tavuk kızartmaları, soğan halkaları gibi gıdalar ülkemizde her yıl tonlarca kilo kadar tüketiliyor. Beslenme uzmanları ise kızartma olarak hazırlanmış yemeklerin tüketimine istinaden çekincelerini defalarca kere dile getirse de, bireyler yine de bu lezzetten kesinlikle vazgeçemiyorlar!

Peki, beslenme listelerinden ilk olarak çıkartılan kızartmalar ve fast-foodların vücuda direkt olarak olumsuz etkileri neler? Yüksek kalori miktarı ve yağ içeriğinin doğrudan insan sağlığına olan etkileri başrol oynamaktadır! Kızartma da kullanılan yağlar, aslen besin değeri yüksek olan bitkisel gıdalar olarak bilinse de, aynı yağ ile yüzlerce kere kızartma yapılması ve yüksek derecelerle ısıtılmasından kaynaklı kimyasal ve fiziksel bozulmalar meydana gelmektedir. Yani bununla beraber bitkisel yağdan alınacak fayda tamamen ortadan kalkıyor, yerine kanserojen etkili maddeler oluşuyor!

Kızartma yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Her ne kadar diyetisyenler “kesinlikle kullanılmamalı!” şeklinde altını çizse de, evlerimizde hazırlanan ve doğru bir şekilde tüketimi sağlanan kızartmalar insan sağlığına en az etkisini ön plana çıkartmaktadır. Kızartma yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise yağın dumanlanma noktasıdır. Daha sağlıklı olacak diye zeytinyağı kullanılan kızartmalar, sanılanın aksine sağlığı çok daha fazla tehdit etmektedir. Bu sebeple Ayçiçek yağında yer alan dumanlanma noktası daha düşük olacağından dolayı, daha faydalı bir kızartma tüketimini tetikler.

Bunun yanı sıra tenekeden boşaltılmış ve daha önce kullanılmamış olan yağlar tercih etmeye çalışın. Tüketimini ise maksimum 2 haftada 1 olacak şekilde tercih edin.

Fast-Food sağlığımızı nasıl tehdit ediyor?

Özellikle Fast-Food yemeklerinde vazgeçilmez olan kızartmalar kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok beklenmedik sağlık problemlerini tetiklemektedir. Bu sebeple tüketiminden olabildiğince kaçınmalı ve alternatif gıdalara yönelmelisiniz. Fast-Food yerine sebze ve et ürünleri hazırlanırken ne tip bir hazırlık aşaması / tüketimi sağlanacağına istinaden bilgiler aktaracak olursak;

  • Ön hazırlık aşamasında besinleri kızartma yerine haşlama veya ızgara da pişirmeyi tercih edin!
  • Sebze veya garnitür hazırlama esnasında ise kızartmak yerine fırın tercih edilebilir.

Böylelikle ek olarak yağ tüketiminin sebep olacağı olumsuz kilolardan da tamamen vüudunuzu engellemiş olacaksınız!