kahvaltı

Kahvaltı, kilo vermek için yapılmalı mı yoksa atlanmalı mı?

 Kahvaltı öğününün günün en önemli öğünü olarak söylendiğini duymuşsunuzdur. Kilo vermek için kahvaltı kesinlikle yapılmalı mı, yoksa atlarsak daha mı iyi kilo veririz sorusunun cevabı ise en çok merak edilen sorulardan birisi. Bazı araştırmalar ve uzmanlar kahvaltının kilo vermek için en etkili öğün olduğunu söylerken, bazı araştırmalar ise kilo vermede bir etkisinin olmadığını gösteriyor.

kilo verdiren kahvaltı

Kilo vermek ve kahvaltı ilişkisi

Günümüzde kilo, sağlık açısından ve fiziki görünüm açısından en önemli endişelerimizden birisi. Medyada kilo vermeye yönelik olarak en çok irdelenen meselelerden birisi de kahvaltının gerekli olup olmadığıdır. Kilo alıp verme süreci bir bireyin belirli bir öğünü yapıp yapmaması ile değil, bireyin günlük olarak toplamda aldığı enerji ile değerlendirilir. Eğer bir bireyin besinlerle aldığı enerji, günlük olarak harcadığı enerjiden daha fazla ise bu kişinin vücut ağırlığında artış meydana gelir. Bu durumun tam tersi gerçekleştiğinde yani bireyin besinlerle aldığı enerji, günlük harcadığı enerjiden daha az ise birey kilo kaybetmeye başlamaktadır. Kısaca kilo alıp vermek kişinin kahvaltı yapması ile değil, kişinin bir günde toplam aldığı enerji miktarı ile ilgilidir.

kahvaltı araştırmaları

Kahvaltı için yapılan araştırmalar ne diyor?

Yapılan araştırmalar kahvaltının kilo verme üzerinde hem etkili hem etkisiz olduğunu göstermektedir. Eğer kahvaltı yaptığınızda gün içerisinde daha az yeme eğiliminde oluyorsanız, kilo vermenize yardımcı olur. Buna karşın, çok fazla miktarda besin tüketiyorsanız ve şeker içeren kahvaltılık gevrekler, simit, poğaça, börek gibi besinler tercih ediyorsanız, kilo almak kaçınılmaz bir sonuçtur. Kahvaltı yapıp yapmamaktan ziyade kilo alıp vermek hangi besini ne kadar tükettiğinizle alakalıdır.

Kahvaltı yapmak şart mı?

Normalde kahvaltı yapmayan bir bireyseniz, kilo vermek için yapmak zorunda değilsiniz. Ancak bu öğününü kilo vermek için stratejik olarak kullanabilirsiniz. Kahvaltıda tüketilecek besinlerin seçimi, bireyin besinsel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Yapılan bir araştırma, kahvaltıyı atlamaktansa 30 gram protein içeren 350 kalorilik bir öğün yapmanın gün boyu iştah kontrolüne yardımcı olduğunu göstermiştir. Yani kahvaltıda 1 adet yumurta, 2 dilim az yağlı peynir, 1 çay bardağı süt ve 2 dilim tahıllı ekmek tüketmek iştah kontrolünüze yardımcı olabilir. Ayrıca araştırmalar, evde yapılan kahvaltının kilo kontrolünde daha etkili olduğunu göstermiştir. Dışarıda pastane ürünlerini tüketmektense evde yapmanız kilo verme amacına yönelik olarak daha iyi olacaktır.

kahvaltı sofrası özeti

Özetle

Özetle, kahvaltı yapıp yapmamak kilo vermek için olmazsa olmaz bir kriter değildir. Kilo vermek için besinlerle aldığınız enerji günlük olarak harcadığınız enerjiyi geçmemelidir. Kahvaltı yapıp yapmamak bireyin alışkanlıklarına göre değişmektedir. Kilo vermek isteyen bir birey yapmak zorunda değildir. Ancak, kilo verebilmek için tüketilen besinlere ve miktarlara dikkat edilmelidir.