yanyana duran bir çok baharat

Baharat Diyetinize Nasıl Lezzet Katar?

Doğanın armağanı, yemeklerinizin lezzeti baharatlar sayesinde zayıflamak mümkün mü? Yıllar yılı bitmeyen uğraş, kilo vermek. Hemen hemen herkesin bir kilo verme hikayesi veya çabası bulunur. Kimileri çaylarla, kimileri envai çeşit diyetle, kimileri ot-çöp ile. Peki baharatlar söylenildiği gibi bizim üzerimizde söz sahibi olabiliyorlar mı acaba?

Yemeklerimize lezzet katan baharatların metabolizmamıza olan katkısı da göz ardı edilemez. Vücutta uyarıcı etki yaparak dolaşımın hızlanmasını sağlayan baharatlar bu sayede metabolizmamızın da hızlanmasını sağlamaktadır. Pek çoğumuzun acılı ve ya bol baharatlı yemeklerin ardından hızlanan bağırsak hareketlerinin sebebi de budur.

kaselerde duran çeşitli baharatlar

Fakat yemeklere eklenen baharatlar spor yapmak, bol su içmek ve düzenli beslenmek kadar büyük ve kalıcı bir etkiye sahip değildir. Metabolizmamızı anlık uyarıp hızlı etki eden ve çabuk geçen bir uyarısı bulunmaktadır. Dolayısıyla baharatlar kilo verdirmez ama kilo vermenize yardımcı olabilir.

Zaten tatsız dediğiniz diyeti yaparken şikayet edilen yağsız, tatsız yemeklerinize, salatalarınıza, yoğurtlarınıza ekleyeceğiniz baharatlarla hem lezzet kazandırmış hem de etkiyi biraz daha arttırmış olursunuz.

Baharat kullanılırken önemli olan nokta miktarıdır.

Metabolizmanız hızlansın diye yoğun miktarda baharat kullanımı ciddi ölçüde mide problemlerine neden olabilir. Önceden var olan ülser, gastrit gibi problemleri tetikleyebileceği gibi yeni oluşumlara da neden olabilir. Yemeklerinize ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı baharat lezzeti ve sağlıklı etkilerini görebilmek için yeterli olacaktır.

üst üste kaseler içinde duran baharat çeşitleri

Ayrıca pek çok karaciğer ve pankreas rahatsızlığında, böbrek fonksiyon bozukluklarında ve yetmezliklerinde baharatların kullanımı oldukça sakıncalıdır.

Özellikle iyi koşullarda saklanmayan baharatlarda oluşan ‘aflotoksin’ maddesi ciddi bir kanserojendir. Bu nedenle sağlıklı bir üretimi ve depolanması olduğuna güvenmediğimiz, yoğun nem içerisinde bulunan baharatları asla tüketmemeliyiz.