Bağışıklık sistemi, bizi dış etkenlerden koruyan hücresel bir korunma ağı mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemini zayıflatan şeylerin başında yetersiz beslenme, obezite gibi çeşitli hastalıklar, genetik faktörler ve çevresel koşullar gelmektedir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte akla düşen kilo verme fikri, koronavirüs gibi sağlığı tehdit eden hastalıklarla beraber iyice endişe verici olmakta, kişilerin aklında diyet yapmanın bağışıklık sistemini zayıflatıp zayıflatmayacağına dair soru işaretleri oluşmaktadır.
Vücut ağırlığının boya göre normal olup olmadığı Beden Kütle İndeksi adı verilen parametre ile belirlenebilmektedir. Beden kütle indeksi, vücut ağırlığının (örneğin 90 kg), boyun uzunluğuna metre cinsinden (örneğin 1.60 m) 2 kere bölünmesiyle elde edilmektedir (Örneğin 90 kg/1.6 m/1.6 m = 35 kg/m2). Bu değer; 18,5 altındaysa kişi zayıf, 18,5 ve 24.9 arasındaysa normal, 25-29,9 arasındaysa kilolu, 30 ve üstü ise obezdir.
Olması geren vücut ağırlığından daha fazla kiloya sahip olmak, kalp-damar hastalıklarına, diyabete, obeziteye, karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olabileceği gibi aynı zamanda da bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
Kişinin zayıflama diyeti yaparken dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Yanlış zayıflama diyetlerinde kişi yeterli ve dengeli beslenemediği gibi, hem sağlıklı beslenme sürecine süreklilik sağlamakta zorlanmakta hem de yetersiz beslenme sonucu hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu sebeple, zayıflama diyetinde de her besin öğesinden yeterli miktarda alınmalıdır.
Bağışıklık sistemini zayıflatmayacak şekilde zayıflamak isteyen bireyler,
- Doktor ve diyetisyen kontrolünde zayıflamalıdır.
- Günlük olarak bol su (2-2,5 litre) tüketilmelidir.
- Günlük posa ve vitamin alımını tamamlamak için her ana öğünde salata tüketmelidir.
- Günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmelidir.
- Süt ve özellikle yoğurt kefir gibi süt ürünleri, bağırsak sağlığı için günde en az 2 porsiyon tüketilmelidir.
- Yeteri kadar karbonhidrat alınmalıdır. Ekmek olarak beyaz ekmek değil tam buğday unlu ekmek tüketmek posa ve vitamin alımını arttırmak için gereklidir.
- Paketli ürünler, işlenmiş etler tüketilmemelidir.
- Doğru pişirme yöntemleri öğrenilmeli, kızartma olabildiğince az tercih edilmelidir.
- Yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık, fıstık gibi besinler miktarlarına dikkat edilerek tüketilmelidir.
- Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Kişinin hayat tarzına göre beslenme düzeni oluşturulmalı, ara ve ana öğünler planlanmalıdır.

