zayıflma yöntemleri

ZAYIFLAMA TRİCKLERİNİN BİR DİYETİSYEN GÖZÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Günümüzde internet büyük bir bilgi kaynağı oluşturmakta, ulaşımının kolay olması ise cabası. Bilginin kolay elde edildiği bu dönemde, yararlı bilginin yanı sıra yanlış bilgiye ulaşmak da çok olası maalesef. Bu nedenle bilgiyi aradığımız kaynakların güvenilir olması ve bilimsel temele dayanmasına dikkat etmemizin bizi olası zararlardan koruyacağını unutmamak gerekiyor.

Gelelim olayın bir de zayıflama boyutuna. Zayıflama süreci, vücutta bir yıkılım süreci olarak tanımlanabilir. Bu yıkılım sürecinin hasarsız atlatılması oldukça güçtür, bu nedenle bu sürecin öneminin farkında olmak gerekir.

Zayıflama süreci bireyin zayıflama hedefinin büyüklüğüne bağlı olarak kısa veya uzun bir dönemi kapsayabilir; ancak çok kısa sürelerde ulaşılan zayıflama hedeflerinin bazı yıkıcı ve aldatıcı etkilerinin olduğunun altını çizmek istiyorum. Zayıflama süreci vücutta olması gereken yağ dokusunun fazlasının kaybını sağlamadır. Kişi ağırlık kaybını yağ dokudan gerçekleştirmiyorsa eğer, bu durum kişinin kendi dokusunun ve vücut suyunun kaybedildiği anlamına gelmektedir. Tam bu noktada “şok diyetler” olarak adlandırılan illüzyonların tam olarak bu metabolik etkinliğe neden olduğunu bilmelisiniz.

Zayıflama küçük bir matematik olarak düşünülebilir. Harcanan enerjinin alınan enerjiden fazla olmasına bağlı olarak enerjinin vücudun enerji deposu olan yağ dokudan elde edilmesi durumudur. Buraya kadar her şey idealinde, ancak insan vücudunun sadece bir matematik işleminden daha komplike olduğu ve bu süreci etkileyen başka birçok iç ve dış faktörün olduğunu unutmamak gerekir.

Bu noktada, internete geri dönmek istiyorum. Günümüzde internette yer alan zayıflama listelerine ulaşmak bir tık uzağımızda. Bu durumda sağlığımızı tehlikeye atmak da oldukça olası. Çünkü zayıflama süreci kişiye özgü planlanmalı ve takip edilmelidir. Bahsettiğimiz zayıflama süreçlerinin yıkıcı etkileri ancak bir beslenme uzmanının takibi ile önlenebilir, bu unutulmamalıdır.

Zayıflama süreçlerinin intenette yer alan tricklerine birkaç örnekle özetleme yapmak istersek eğer;

Şok diyetlerin etkinliği, sürdürülebilirliğini sorgulayın.

Şok diyetler yukarıda belirttiğimiz gibi vücuttan yağ kaybının gerçekleştirildiği diyetler değildir. Bu nedenle kısa süreli ağırlık değişimi gözlemlenebilir ancak kaybedilen yağ değil kişinin kendi dokusudur ve bu kişiye zarar verir. Şok diyetlerin kişinin metabolizmasının çalışmasını bozarak geri dönüşümsüz zararlar verdiği unutulmamalıdır.

Kişinin kendisini aç bırakması bir yöntem değildir.

Zayıflama süreci bir yıkılım sürecidir evet,buna ek olarak zayıflama vücudun direnç göstereceği bir süreçtir de aynı zamanda. Çünkü insan vücudu hayatını sürdürme refleksi ile hareket eder ve enerji deposu olarak görülen yağ dokusunun harcanması garanti edilen enerji kaynağının kaybolması anlamına gelmektedir. Bu durumda, vücut enerji kaynağının gitmesine direnç göstererek enerji harcamasını kısıtlar ve kendisini bit kıtlık döneminin içerisinde değerlendirir. Bu nedenle düşük kalorili diyetler veya uzun süreli aç kalma metabolik yavaşlamaya neden olur ve aynı zamanda yaşlanmayı da hızlandırır.

Öğün sayısını azaltmak bir çözüm değildir.

Öğün sayısı bireyin metabolizmasına, yaşam şekline, sağlık durumuna göre karar verilmesi gereken bir durumdur. Kişinin gereksinimlerini karşılamak adına öğünlerinin yeterli ve düzenli bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Zayıflama amacıyla öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Düzenli ve sık öğünler ise yanan bir ateşin küllenmesini engellemek, ateşi körüklemek gibi enerji yakımını desteklemektedir.

Diyet yapma kısa ve geçici bir dönem olarak değerlendirilmemelidir.

Diyet yapmak belirli bir amaç içerisinde gerçekleştirilebilir; ancak diyet yapmak kısa ve geçici bir dönem değil, davranış değiştirme olarak değerlendirilmelidir. Çünkü geçici algısıyla uygulanan diyetler hedefe ulaştıktan (hatta çoğunlukla ulaşılamadıktan) sonra bırakılır ve benimsenen ve yanlış olan davranışlara geri dönülür. Bu durum bir kısır döngü halini alır ve çözüme kavuşturulmuş olmaz. Diyet zayıflama süreci olarak addedilmeden önce beslenme eğitiminin alındığı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirildiği bir dönem olmalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif