yolculukta beslenme

Yolculukta Beslenme

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde olabildiğince evde kalmamız gerekiyor. Peki zorunlu durumlarda yolculuk yapmamız gerektiğinde, bağışıklığın çok önemli olduğu şu günlerde nasıl beslenmeliyiz?

Rahat ve hijyenik bir yolculuk için yolculuktan esnası kadar yolculuk öncesi beslenmemiz de çok önem taşıyor.

Yolculuk öncesinde beslenme;

Kurubaklagil, süt gibi gaz yapıcı besinler yolculuk öncesinde ve yolculuk esnasında karında şişkinlik ve ağrı oluşturabilmektedir.  Ayrıca şekerli besinlerden uzak durulmalıdır. Çok yağlı besinler bağırsak hareketlerini düzensizleştirip kramp ağrı gibi istenmeyen sonuçlar oluşturacağından tercih edilmemelidir.

Yolculuk öncesinde güzel hafif bir kahvaltı öğünü yapılabilir. Yumurta uzun süre tokluk sağlayarak yolculuk esnasında acıkmanızı geciktirmeye yardımcı olacaktır.

Yolculuk esnasında beslenme;

Yolculuk sırasında aracı kullanan kişilerde; uyanık kalmak için bir şeyler atıştırma ihtiyacı oluşmakta ve abur cubur alımı genellikle artmaktadır. Ayrıca yolculukta zamandan kısmak için de bazen abur cuburlara yönelim artmaktadır. Bu tarz beslenme kan şekerinin ani yükselme ve düşmelere neden olup konsantrasyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle sürücülerin azar azar ve sık sık beslenmeleri ve sağlıklı besinleri tercih etmeleri hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple;

  • Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinler tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kuru ya da taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
  • Şeker ve yağ oranı yüksek gıdalar yerine fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve leblebi gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
  • Beyaz undan yapılmış sandviçler yerine tam tahıllı ekmekler, peynirli, sebzeli sandviçler, tam tahıllı poğaçalar tercih edilmelidir.
  • Uzun yolculuklar süresince hareketsizlik nedeniyle bağırsak problemleri oluşabilir. Bu gibi sorunları engellemek için kuru kayısı, kuru erik gibi meyvelerden, probiyotik yoğurtlardan veya kefirden yardım alınmalıdır.
  • Yolculuk sırasında yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. Yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, kahve, hazır meyve suları çok fazla tercih edilmemelid, bu içecekler yerine oda sıcaklığında su içilmelidir.
  • Yolculuk esnasında hijyenine güvenilmeyen yerlerde yemek yenilmemelidir. Mümkünse yolculuk sırasında evde hazırlanarak paketlenen yiyeceklerin tüketimi tercih edilmelidir.
  • Mola verilen zamanlarda mutlaka kısa yürüyüşler yapılmalı ve hareketlilik sağlanmalıdır. Özellikle uzun uçak yolculuklarında ara sıra ayağa kalkıp dolaşılması, yolculuk sırasında çeşitli el, boyun ve ayak hareketlerinin yapılması önemlidir.

Herkese iyi yolculuklar!

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif