yaz mevsiminde dondurma tüketimi

Yaz Mevsiminde Dondurma Tüketimi

Yaz mevsiminde hem serinletici hem tatlı bir şeyler tüketmek istediğimizde akla ilk gelen besin dondurmadır. Dondurmayı belirli bir düzeyde tüketildiğinde sağlıklı bir tatlı alternatifi olarak sayabiliriz. Peki diyette dondurma tüketimine yer var mıdır, varsa tüketimi ne kadar olmalıdır gibi sorularınızı inceleyelim.

yaz ve dondurma

Dondurma süt, şeker, salep ve çikolata, vanilya gibi aromalar kullanılarak yapılan yaz aylarının vazgeçilmez tatlısıdır. Aynı zamanda tatlı tercihleri arasında en besleyici olarak sayabileceğimiz bir çeşittir. Dondurma hem karbonhidrat hem protein içerirken gün içerisinde almamız gereken birtakım vitamin ve minerallere de destek olmaktadır. Özellikle kalsiyum, fosfor, çinko, demir gibi mineraller ve A, B, C, D ve E vitaminleri yönünden zengin bir besindir. Bu sebeple hamurlu ve şerbetli tatlılardan daha iyi bir tercih olduğu söylenebilir.

Dondurma ve Diyet

Dondurma diyet yapan kişilerin de tercih edebileceği bir tatlıdır. Ancak her ne kadar içeriğinde sağlıklı besin ögelerini taşısa da tüketim sıklığına ve miktarına mutlaka dikkat edilmelidir. Aksi takdirde fazla tüketimi kilo alımı ile sonuçlanacaktır. Haftada 2 günü geçmemek koşulu ile tüketilebilir. 1 top dondurma 100 g meyve ve yarım su bardağı tam yağlı sütün kalorisinin toplamına eş değerdir. Dondurma tüketirken üzerine sos, fındık, fıstık gibi ekler kullanmamak, light olanları tercih etmek, ev yapımı denemek gibi adımlarla alacağınız kaloriyi daha kontrollü hale getirebilirsiniz.

yazın dondurma tüketimi

Dondurma Tüketim Sıklığı

Tüketim sıklığı ve tüketim miktarının yanı sıra dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da var. Öncelikle dondurmanın hazırlanmasında ve saklanmasında hijyen kurallarına dikkat edilmiş olması önemlidir. Sokakta açık olarak satılan bazı dondurmalar bu hijyen koşulunu sağlamıyor olabilir. Özellikle yaz mevsiminde yüksek sıcaklıkla birlikte sütün bozulması sonucu dondurmada çeşitli mikroorganizmaların üremesi ile sonuçlanabilir ve bu durum sağlığınızı bozabilir. Dolayısıyla dondurmanın muhafaza edilmesinde soğuk zincirin bozulmamış olması önemli bir konudur. Üretiminde kullanılan birtakım gıda katkı maddelerinin gıda tebliğine uygun olarak kullanılmış olması gerekmektedir. Ayrıca şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalığı gibi problemleri olan kişiler yine de dondurma tüketimine temkinli yaklaşmalıdırlar.

Özetle;

Dondurma baklava, şekerpare gibi tatlılar ile karşılaştırıldığında daha sağlıklı bir tatlı alternatifidir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile oldukça besleyicidir. Tüketim miktarı, sıklığı ve üretim koşullarına dikkat edilerek günlük diyete eklenebilir.