vejeteryan gebelik

Vejetaryanların gebelik sürecinde beslenmesi nasil olmalidir?

Vejetaryenlik hayvansal kaynaklı gıdaların tüketilmediği ve bitkisel kaynaklı besinlerin ağılıklı olarak tüketildiği bir beslenme biçimidir. Bazı vejetaryenler tüm hayvansal kaynaklı gıdaları beslenmelerinden çıkarırken, bazı vejetaryenler süt ve yumurta gibi bazı besinleri beslenmelerinde kullanabilmektedirler. Gebelik süreci vejetaryen olsun veya olmasın her anne adayı için beslenme anlamında çok önemli bir dönemdir. Vejetaryen beslenme biçiminde bazı besin ögelerinin eksikliği oluşabilmektedir. Özellikle gebelik döneminde eksik kalabilecek bu besin ögeleri daha yakın takip edilmelidir.

Gebelik sürecinde her anne adayının beslenmesinde bazı besin ögelerinin gereksinmelerinde artış söz konusudur. Özellikle protein, demir, kalsiyum ve omega 3 gibi besinlerin eksikliği anneye veya bebeğe zarar verebilmektedir. Vejetaryen anneler, normal dönemdeki beslenmelerinde bile sorun olabilen bu besin ögelerinin diyetlerinde yeterli miktarda oldupundan emin olmalıdırlar.

Proteinler, büyüme ve gelişmenin sağlanması için temel besindir. Hücre ve dokuların yapımında elzemdirler. Bu nedenle vejetaryen bir annenin beslenmesinde protein miktarı gereksinim kadar sağlanmalıdır. Buna yönelik olarak vejetaryen anneler ceviz, fındık,badem gibi kabuklu yemişler, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller ve soyayı beslenmelerinde bulundurmalıdırlar. Ayrıca bu kaynakları tahıllar ile birlikte tüketmeleri daha iyi olacaktır. Tahıllarla birlikte tüketimde proteinin yapı taşları olan aminoasitlerin tamamından yararlanmak mümkündür. Aksi takdirde bazı aminoasitler eksik kalabilmektedir.

Gebelik döneminde demir alımı önemli konulardan birisidir. Vejetaryen anneler gebelik süresince kuru meyveler, pekmez, baklagiller ve koyu yeşil yaraklı sebzeleri diyetinde mutlaka bulundurmalıdır. Demirin emilimini artırmak için demir kaynakları ile birlikte bol C vitamin alımı sağlanmalıdır. Demir kaynaklarının yanında turunçgiller, maydanoz, biber gibi besinlerin tüketilmesi iyi bir tercih olacaktır. Yemeklerden hemen sonra çay ve kahve tüketilmemelidir. Eğer anne adayı yumurta tüketiyorsa her gün mutlaka 1 yumurta yenmelidir.

Gebelik sürecinde kalsiyum alımı hem annenin kemik kütlesinin ve bütünlüğünün korunmasını hem bebeğin iskelet sistemi gelişimini etkilemektedir. Günlük kalsiyum alımının sağlanması için koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, badem sütü, fındık, baklagiller ve pekmez gibi gıdalar vejetaryen annenin diyetinde bulunmalıdır. Eğer anne adayı süt ve süt ürünlerini tüketiyorsa günde 2-3 su bardağı ölçüsünde diyetine bu besinler eklemelidir.

Omega 3 yağ asidi bebeğin beyn gelişimi ve sinir sistemi gelişiminde çok önemli bir yağ çeşididir. Eğer vejetaryen anne balık tüketmiyorsa omega 3 yönünden diyetin desteklenmesi gerekmektedir. Bu sebeple diyette ceviz, kabak çekirdeği, semizotu, keten tohumu, soya fasulyesi ve chia tohumu gibi besinler bulundurulmalıdırlar.

Vejetaryen annelerin beslenmelerinde, gebelik sürecinde çok önemli olan bazı besinlerin eksikliği muhtemeldir. Hem annenin hem bebeğin sağlığını korumak ve sağlıklı bir gebelik sürec, geçirmek için annenin diyeti yakından takip edilmelidir. Rutin kontroller ile besin ögelerinin seviylerine bakılmalı, besinler ile tamamlanamayan eksikliklerde mutlaka takviye kulllanılmalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif