vegan beslenme

Vegan Beslenme

Vegan beslenme et, kümes hayvanları, balık, süt ve yoğurt/kefir gibi süt ürünleri, peynir başta olmak üzere hayvansal kaynaklı olduğundan dolayı bal dahi tüketilmeyen bir beslenme düzenidir. Veganlar hayvansal hiçbir gıdayı tüketmemekle kalmaz, hayvansal kaynaklardan üretilen giyim eşyalarını da kullanmazlar. Vegan kişilerin beslenmesini sebze, meyve ve kurubaklagiller oluşturmaktadır.

Vegan beslenme birçok sebepten dolayı günümüzde popüler olan bir diyet çeşididir. ‘Hayvanlara gereksiz yere acı çektirmeme’ birincil neden olsa da çeşitli kültürel etnik değerler hatta kilo vermek için bile tercih edilen bir beslenme haline gelmiştir.

Yüksek posa içeriğine sahip bu beslenme düzeninin sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Ayrıca yüksek sebze ve meyve tüketimine bağlı olarak antioksidan içeriğiyle hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de bulunmaktadır. Ancak vegan kişilerde hiçbir hayvansal kaynaklı gıdanın tüketilmemesine bağlı olarak B12 başta olmak üzere demir, kalsiyum ve çinko gibi vitamin ve minerallerin eksikliğine sıklıkla rastlanmaktadır.

B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak öncelikle halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, dikkat eksikliği gibi şikayetler oluşsa da ileriki dönemde kansızlık, aşırı saç dökülmesi, kısırlık gibi hastalıklara da neden olmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesinden dolayı yetersiz kalsiyum alımı ise büyüme gelişmeyi olumsuz etkiler ve osteoporoz riskini arttırır. Enerji metabolizmasında yer alan demirin eksikliğine bağlı olarak ise yorgunluk ve demir eksikliği anemisi gelişebilmektedir. Tüm bu olumsuz etkilere bağlı olarak vegan beslenme sürdüren kişilerde yapılan kan bulgularına göre B12, Demir, Kalsiyum ve Çinko takviyeleri almak gerekebilmektedir.

Vegan beslenmede bitkisel protein kaynağı olduğu için kurubaklagiller ve kuruyemişlere her gün mutlaka yer verilmelidir. Bitkisel protein kaynakları olarak bezelye, kurubaklagiller, soya fasulyesi, ceviz, ekmek, mısır ve pirinç beslenmeye dahil edilebilir. Hayvansal kaynaklı süt yerine soya sütüyle de hem protein hem de kalsiyum ihtiyacı desteklenmelidir. Bitkisel kalsiyum kaynakları ise üzüm pekmezi, fındık, antep fıstığı, badem, kurubaklagiller, soya fasulyesi, kuru incir, kuru kayısı, asma yaprağı, bamya, ıspanak ve maydanozdur. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunduğu için beslenmeyle desteklenmesi mümkün değildir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif