sürdürülebilir beslenme

Sürdürülebilir Beslenme

Sürdürülebilir Beslenme; Gıda ve Tarım Örgütü tarafından bugünün ve geleceğin beslenme gereksinimlerini karşılamaya yönelik, ekolojik etmenleri koruyan, ekonomik olarak ulaşılabilir, besleyici, güvenli, sağlıklı, adil ve doğal kaynakların kullanıldığı ancak yok edilmediği veya israf edilmediği bir yaşam biçimi olarak tanımlanmaktadır.

Tanımda yer alan kavramların da açıkça ifade ettiği gibi bizlerin, bugün dünyanın dört bir yanındaki bireyleri ve yarının gelecek nesillerini sağlıklı bir şekilde beslememiz gerekmektedir; ancak bu durum düşünüldüğünden daha zor olabilir. 2050 yılına kadar Dünya nüfusunun 9.1 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir, bu da şu anki gıda üretiminin %70 artması gerektiği anlamına gelmektedir.

2050 yılına kadar Dünya nüfusunda beklenen değişimler sadece sayıca artış değil elbette, toplumun %70’inin kentlerde yaşayacağı, kentleşme oranın oldukça yükseleceği, küresel ekonominin kalkınacağı buna bağlı olarak gıda arzının daha da artacağı da öngörüler içerisindedir. Bu durum çevresel kaynaklara zarar vermeden artan bu gereksinimin nasıl karşılanacağı, şu an atılması gereken adımların ne olduğu sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Peki sürdürülebilir beslenme hangi koşullar içerisinde şekillenir?

Sürdürülebilir beslenmenin sağlanması için besinlerin miktarının yanı sıra besleyicilik özelliklerinin ve besin güvenliğinin de ön planda olması gerekmektedir. Ayrıca gıda güvenliğini sağlamanın ve gıdayı yeteri kadar üretmenin sürdürülebilir beslenmeyi sağlamak adına yeterli olmadığı unutulmamalıdır; gıda güvenilirliliği yani herkesin gereksinim duyduğu gıdaya yeterli düzeyde ulaşabiliyor olması da oldukça önemli bir konu.

Sürdürülebilir beslenmeyi sağlamak adına ben neler yapabilirim?

Sürdürülebilir beslenme konusunda atılması gereken en önemli adım, bu konuda bilinçlenmek ve çevrenizdeki kişilerin de bilinçlenmesi sürecine katkı sağlamak olacaktır. Farkındalık içerisinde kazanılan her davranış sürdürülebilir ve fayda sağlayıcıdır. Lütfen bunu unutmayalım 

Bunların dışında beslenmenizde yapacağınız birkaç değişiklik bile gezegenimizi korumak adına sizlerin çok etkin adımlar atmış olmanızı sağlayacaktır.

  1. Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketim miktarını sınırlandırın. Aşırı tüketimden kaçının.
  2. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Tükettiğiniz her besinin mevsiminde olması oldukça önemli.
  3. Gıda israfından olabildiğince kaçının, ihtiyacınız kadarını satın alın, ihtiyacınız kadarını tüketin.
  4. Paketli, işlenmiş gıdaların tüketimini olabildiğince sınırlandırın.
  5. Yerli üretimi destekleyin.
  6. Satın aldığınız besinleri doğru saklama koşullarında muhafaza ederek israf edilmesini önleyin.

Daha yapılacak oldukça şey var aslında. Ama bunlarla başlamak bile büyük adım.

Hep birlikte sağlıklı günlere.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif